Det är måndag och dagen efter valet. Stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) är trött, utpumpad efter en lång valrörelse, men också lättad.

– Det är en oerhörd lättnad att vi klarar oss kvar i Riksdagen. Men samtidigt förstås en sorg över att ett högernationalistiskt och extremt parti som SD fick ett så starkt stöd. Det tror jag att många i Stockholm har svårt för, säger han.

Liberalerna tappade knappt två procent i kommunvalet och ser i nuläget ut att förlora ett mandat i fullmäktige. 

Trots nedgången är Rasmus Jonlund nöjd med resultatet då det har varit en tuff mandatperiod på nationell nivå med byte av partiledare och öppna diskussioner om vägval och ett samarbete med SD där.

– Det är skönt att se att vi har kunnat nå så bra resultat med det utgångsläge vi hade och att vi har återhämtat oss. Det känns som ett helt okej resultat och ett kvitto på det arbete vi har gjort här i Stockholm.

Skepsis mot SD

Han tror att Liberalerna backar i Stockholm delvis på grund av att det finns en skepsis mot Sverigedemokraterna i huvudstaden.

– Vi har känt ett behov av att vara tydliga i samtal med väljare att på riksnivå resonerar vi så här, men i Stockholm kommer vi inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi har fått den frågan många gånger, så det har funnits ett behov att upprepa det.

Att den grönblå koalitionen förlorar sin majoritet i Stadshuset tycker Jonlund är sorgligt även om han betonar att man gärna fortsätter det grönblå samarbetet och att man får se var resultatet slutligen landar.

Han kommer att sitta i kommunfullmäktige om han blir invald där oavsett om det är i opposition eller i styre.

Om han sitter kvar i stadsdelsnämnden är däremot för tidigt att svara på eftersom det beror på hur förhandlingar mellan partierna går och på vilka partier som får vilka poster.

– Jag har trivts väldigt bra i stadsdelsnämnden så jag kommer inte lämna den i vredesmod om vi går i opposition. Mycket som vi pratar om i stadsdelen är vi överens om så jag tror det finns möjligheter att ha ett konstruktivt samarbete där framåt.