Flera oväntade händelser under 2022, inte minst Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, har lett till ökade levnadskostnader. Detta gör kanske att folk väljer att prioritera bort vissa saker för att få pengarna att räcka till. Men att gå till gymmet är fortfarande populärt­ – åtminstone enligt de gymägare Mitt i varit i kontakt med.

Birk Westerlund, personlig tränare­ och ägare av Westerlunds friskvård i Enköping, konstaterar att hans gym sett en tydlig tillväxt under de senaste månaderna.

– Jag tror det till stor del har att göra med att coronapandemin börjat­ avta. Smittspridningen har minskat och folk börjar återgå till gamla vanor, säger han.

Birk Westerlund driver Westerlunds friskvård i Enköping.

Birk Westerlund driver Westerlunds friskvård i Enköping.

Fredrik Gustafsson

Självklart slipper inte Birks gym undan de stigande priserna, när det kommer till exempelvis lokalkostnader och el. Men han försöker göra det bästa av situationen.

– Vi försöker inte spara oss ur någonting. Det är roligare att jobba med att försöka öka intäkterna. Till exempel har vi byggt ut vår PT-studio för att kunna ta emot fler kunder­, vilket har ökat intäkterna.

Friskis och Svettis anläggning i Enköping har inte heller märkt av något medlemsbortfall efter nyår.

– Vi har ungefär samma tillströmning av nya medlemmar som tidigare år, trots våra farhågor, säger Anne-Li Stedt, ekonomiadministratör på Friskis och Svettis
i Enköping.

Samma mönster går att hitta på Hälsofabriken i Kungsängen, enligt Hasse Arleklint, personlig tränare.

– Vi är ganska nyetablerade och har inte märkt någon påverkan än. Vi får in våra medlemskap som vanligt, säger han.

Wellness 4 Life i Bålsta får också nya medlemmar som vanligt, men tyngs ändå av de ökade kostnaderna.

– Under hela förra året ökade omsättningen. Det har gått bra. Men elen har blivit betydligt dyrare, och så höjs ju hyran varje år. Även kostnaderna för inköp och att laga maskiner har ökat, säger gymägaren Susann Johansson.