Förra vintern kryllade det av skidåkare i den 2,1 kilometer långa konstsnöslingan i Ågesta. I slutet av mars hade 230 000 passager gjorts vid platsen för start och mål.

Det fick stans skidentusiaster att längta efter mer. I en gemensam skrivelse till idrottsnämnden i somras, yrkade Stockholms skidförbund och flera klubbar på en förlängning till fem kilometer redan kommande vinter. Politikerna svarade positivt och idrottsförvaltningen fick i uppdrag att utreda saken.

Inget klubbat

På nämndens oktobermöte häromveckan presenterade förvaltningen så två alternativ: att förlänga spåret till tre eller till fyra kilometer.

Något beslut fattades dock inte på sammanträdet, så vilket av alternativen som kan bli verklighet – och när – är höljt i dunkel. Idrottsnämndens nya ordförande Maria-Elsa Salvo (S) vill varken säga bu eller bä när Mitt i ringer upp.

– Det finns ett stort investeringsbehov, det är många idrotter som behöver satsas på. Det kommer att handla om prioriteringar. Just nu finns inget underlag för beslut om den här satsningen, säger hon.

Vill ni i den rödgröna majoriteten att konstsnöspåret ska förlängas och i så fall när?

– Vi kommer att jobba för att det ska finnas mer idrottsmöjligheter i Stockholm även vintertid. Det inkluderar att vi även är beredda att titta på konstsnöspår.

Kritik från oppositionen

Den borgerliga oppositionen är kritisk och menar att majoriteten borde satsa pengar i 2023 års budget för att förlänga till fem kilometer. Men även om det skulle bli så – budgeten presenteras i november – lär det inte innebära någon skillnad för den här vintern.

Från ett eventuellt beslut om att förlänga spåret räknar idrottsförvaltningen nämligen med minst ett år för projektering, upphandling och utförande.

”Vi planerar för samma sträckning, 2,1 kilometer, som vi hade förra året”, skriver Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.