– Vi hade merkostnader på 8,1 miljarder kronor förra året, säger hon.

Enligt henne lovade regeringen att kompensera regionerna krona för krona, men så har inte skett, anser hon.

Men nu kommer mer pengar, noga räknat 1 021 548 652 kronor.

– Det har varit känt sedan i höstas, när riksdagen sade ja till den budget som M och KD lade fram, och det är pengar som vi välkomnar, säger Irene Svenonius (M).

Vårdplatser

Pengarna fördelas nu ut till sjukhus och andra vårdgivare. 100 miljoner kronor är öronmärkta för att öppna fler vårdplatser, och resten ska användas till den vård som skjutits upp på grund av pandemin.

https://www.mitti.se/nyheter/miljardregn-over-stockholm-ska-ge-fler-vardplatser/repvbq!jf1aQV8FC3ynOTO79KYXYQ/

– Det är uppenbart att antalet vårdplatser behöver utökas. Men det råder ingen brist på lokaler eller sängar, utan det handlar om bemanning.

Enligt henne har regionen goda möjligheter att locka de sjuksköterskor och undersköterskor som behövs, bland annat tack vare nya moderna vårdbyggnader och möjlighet till utbildning med full lön.

Överskott

Enligt hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsberättelse för 2021 har regionen fått 2 602 miljoner kronor för provtagning och smittspårning, varav 2 358 miljoner använts.

När det gäller vaccinationer har de statliga bidragen varit 1 214 miljoner kronor, medan kostnaderna stannade på 960 miljoner.

Och bidraget för uppskjuten vård var 500 miljoner kronor och kostnaderna 358 miljoner.

Sammantaget ger det ett överskott på 693 miljoner kronor.

– När statsbidragen bestäms utgår de ifrån schabloner, men för oss som är en stor region kan kostnaderna bli lägre, säger Irene Svenonius.

Stora behov

Regionen får ta med sig de 693 miljonerna in i 2022. Enligt Irene Svenonius är kostnaderna höga i andra delar av sjukvården, och regionen har också själv avsatt en miljard extra för att kapa de väntetider som uppstått.

Dessutom har kollektivtrafiken blött under pandemin, med 3,7 miljarder i uteblivna biljettintäkter under 2021, medan den statliga kompensationen bara uppgått till 1,3 miljarder kronor.