Familjebostäder som äger huset från 1972 vid Fridhemsplan ville byta stammar, riva ut kök och badrum samt fixa väggar och golv i alla lägenheter.
Flera hyresgäster protesterade under många år eftersom de ansåg att renoveringarna var för omfattande och att deras kök var i bra skick. Planerna överklagades, men Familjebostäder vann i alla rättsinstanser – alla gamla kök skulle rivas ut.
Gav sig inte
Alla grannar gav sig dock inte. Efter sista beslutet i hovrätten 2022 kontaktade de bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V).
– Stadshuset tog tillbaka vårt ärende och bara det fick en att tappa hakan, säger Christer Johansson, hyresgäst och vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen i huset.
I maj 2023 fick hyresgästerna ett glädjande besked: Ett nytt renoveringsalternativ där de gamla köken skulle kunna bevaras skulle tas fram.
– Vi blev jätteglada! säger Christer Johansson.
Ska ges mer inflytande
Clara Lindblom tillträdde som borgarråd 2022 och lovade då att allmännyttan skulle vara mer varsam vid renoveringar och inte ersätta äldre kök om det inte var nödvändigt.
Tom M Kronestedt
Hon säger att hyresgästerna vid Fridhemsplan har varit till stor hjälp för att styra om bostadsbolagens arbete.
– Hyresgästerna ska ges ökat inflytande över vilken nivån på standardhöjningen, utöver det som är tekniskt nödvändigt att åtgärda. Att renovera med omsorg, återanvända material och bevara tidstypiska detaljer är viktigt för trivseln och möjligheten att bo kvar efter en renovering.
Så blir köken
Hälften av hyresgästerna vid Fridhemsplan valde återbruksalternativet. I den första lägenheten som nu står klar har man använt befintliga köksstommar, originalbeslag och diskbänk. Luckor, lådor och stommar har målats om. Tidstypiska innerdörrar, originalhandtag och fönsterbänkar har bevarats och fräschats upp.
Hälften av de återflyttande hyresgästerna vid Fridhemsplan valde återbruksalternativet. I den första lägenheten som nu står klar har man använt befintliga köksstommar, originalbeslag och diskbänk. Luckor, lådor och stommar har målats om. Tidstypiska innerdörrar, originalhandtag och fönsterbänkar har bevarats och fräschats upp.
Gustav Kaiser
Enligt Jörgen Holmqvist, ombyggnadschef på Familjebostäder, togs återbruksalternativet fram efter att det kommunala bolaget mer intensivt hade börjat arbeta med att minska utsläppen. Målet är att fram till 2030 halvera sin klimatpåverkan.
– Nu gör vi återbruksinventeringar och klimatberäkningar innan vi renoverar en fastighet. Det bästa är när vi kan planera för återbruk i ett tidigt skede, men för att minska klimatutsläppen på kort tid behöver vi också arbeta med återbruk även i pågående projekt.
Familjebostäders ombyggnadschef Jörgen Holmqvist.
Pressbild Familjebostäder/Olof Holdar
Christer Johansson är dock övertygad om att hyresvärden aldrig hade ändrat sig utan hyresgästernas ihärdighet.
– Det är vi som har drivit det här! Och det blir en riktlinje till andra fastighetsägar, det går verkligen att bevara saker vid renoveringar.