Efter en boom under pandemin ökade antalet padelhallar i Sverige enormt. Men det senaste året har antalet bokningar gått ner och allt fler padelhallar försvinner.

I maj meddelade Sveriges största padelkoncern, PDL United, att nio av deras 90 dotterbolag går i konkurs. Under sommaren har bland annat Dagens Industri rapporterat att ytterligare bolag försätts i konkurs.

Även lokalt kom konkursbesked när Actionpadel Haninge, nära trafikplats Jordbro, gick i konkurs.

Syskonen tar över

Men efter att ha varit stängt i en månad öppnade hallen dörrarna igen den 1 augusti – med nya ägare. Syskonen Sophie och Rickard Eliasson tar över hallen och behåller namnet.

– Det känns jättekul och det är verkligen en hall som vi tycker har stor potential och en fin gemenskap sedan tidigare, säger Sophie Eliasson.

Hur kommer det sig att ni vågar satsa nu trots prat om "padeldöden"?

– Vi ser möjligheterna då det är en sport för alla. Oavsett ålder eller tidigare bakgrund inom racketsport tar det inte lång tid att lära sig att spela padel. Vi tror bara att sporten behöver få ett rykte där den inte är så hajpad utan att man får prova sig fram själv.

I september byts all belysning ut i hallen och de hoppas kunna satsa på helgbruncher. De planerar att fortsätta med tävlingar och elitsatsande akademin där även yngre barn kan börja med padel.

Fler föreningar

Enligt Svenska padelförbundet är det just föreningsdelen av sporten som växer.

"Ur vårt perspektiv växer sporten då allt fler föreningar bildas och vill vara en del av Svenska padelförbundet och den svenska idrottsrörelsen, som på sikt kan bygga sporten stark och robust", skriver David Gelinder, utbildnings- och kommunikationsansvarig på förbundet, i ett mejl till Mitt i.

Enligt statistik från förbundet ökar både antalet föreningar och förenings-och tävlingsaktiva.

Fler föreningar bokar banor till sina aktiva, till skillnad mot tidigare när många bokade banor på egen hand.

"Padeln har ju ingen anläggningsbrist som många andra sporter och det är vi egentligen tacksamma för, även om många hallägare och anläggningar har det tufft just nu", skriver David Gelinder.

Öppnade i fjol

Padelverket Haninge i Jordbro öppnade sina dörrar förra sommaren.

– Det går bra för oss. Man kan alltid önska mer men vi får in fler och fler spelande gäster hela tiden. Sista tiden har vi haft vi full hall kvällstid med roliga aktiviteter och spel, säger Melker Lindqvist, hallchef och en av ägarna.

De är även registrerade som förening hos förbundet, och har prova på för ungdomar liksom seniorpadel.

– Vi är tidiga i det skedet men det är något vi tror väldigt mycket på. Vårt medlemskap är väldigt uppskattat och vi satsar på föreningslivet. Det är en ung idrott och föreningslivet är bara i startstadiet.