På årsbasis har villorna i Stockholmsområdet ökat med 20 procent, visar färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Det är de högsta nivåerna som uppmätts sedan mätningarna startade 2005, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Motsvarande årssiffra för bostadsrätter i Stockholmsområdet är +13 procent och i centrala Stockholm +14 procent.

https://www.mitti.se/bostad/rekord-pa-bostadsmarknaden-hogsta-siffran-vi-nagonsin-noterat/repuef!obslMFey@8YhZI@VYLAmgA/

Nära ekonomisk smärtgräns

När första halvåret av 2021 nu kan summeras står det klart att antalet sålda bostadsrätter och villor i riket även nådde nya rekordantal. Antalet sålda bostadsrätter ökade med 20 procent och antalet sålda villor med 8 procent jämfört med samma period förra året.

– Det exceptionella högtrycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Tror på avmattning

En stor andel av Mäklarsamfundets medlemmar spår dock en lugnare marknadsutveckling de kommande månaderna.

– I vår senaste medlemsundersökning svarar 58 procent att priserna på villamarknaden blir oförändrade under juli till och med september, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

– Eventuellt ser vi början till en avmattning på prisuppgången för både villor och bostadsrätter, vilket ökar risken för att bostadsköpare skjuter upp sin flytt i hopp om lägre priser längre fram, säger Marcus Svanberg.

https://www.mitti.se/bostad/villapriserna-i-stockholm-har-okat-rekordartat-de-senaste-fem-aren/repudB!jBqAYgPU9mW05WZKxh37iA/