Nook är tillbaka för en tredje gång. Restaurangen höll först till på Åsögatan, innan de 2022 flyttade till större lokaler i Stockholmsverken vid Rosenlundsgatan. De har flera gånger belönats med Michelinguidens Bib Gourmand, som ges till restauranger som serverar vällagad mat till rimliga priser.

För två år sedan gick de i konkurs.

– En av våra delägare gick bort, vilket förde med sig komplikationer av olika slag. Jag har alltid tänkt att jag ska köra på så länge det är roligt, just då var det inte så himla roligt. Så vi valde att lägga ner, säger restaurangchefen Alexander Bäckman.

Familjär stämning

Efter det valde han och kökschefen Gustaf Larsson att i stället jobba som restaurangkonsulter.

– Men så går man och suger lite på karamellen att ha eget, och så fick vi feeling igen. Situationen ser inte likadan ut i dag, säger Alexander Bäckman.

Kvarterskrogen ska ha familjär stämning, trerättersmenyer, snacks och en hel del vin, ungefär som det var när de låg på Åsögatan.

– Det finns ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept.

Nook flyttar in i restaurang Plais gamla lokaler på Högbergsgatan 62.

Nook flyttar in i restaurang Plais gamla lokaler på Högbergsgatan 62.

Fredrik Ander

Utsikt över köket

Nook flyttar in på Högbergsgatan 62, där restaurang Plais höll till ett par år. De gäster som hann titta in där kan nog känna igen sig i nya Nook, med den stora bardisken i sten och det öppna köket. Nook hade också en pop up där i höstas under en veckas tid.

– Vi har inte gjort stora strukturella förändringar, men hela sommaren har vi renoverat. Allt gör vi själva – slipar, kaklar och putsar. Det ska bli skönt att få borsta av sig byggdammet.

Restaurangen blir rätt lik den på Åsögatan. Storleken är ungefär densamma, men layouten och köket är bättre.

– Sittmässigt blir det lite annorlunda. Det går att sitta i baren, ha köket som utsikt och interagera med kockarna. För oss är det nytt, och det känns jäkligt roligt.

Tjuvar stal lyxvin

I januari 2023, när Nook låg på Rosenlundsgatan, utsattes de för inbrott. Hela 135 flaskor exklusivt vin stals. Större delen av vinet kom dock tillbaka efter att tjuvarna greps.

Har ni hänglås på vinkylen nu?

– Vi har dubbla lås och larm, säger Alexander Bäckman med ett skratt.

– Vi börjar om från scratch med en ny vinkällare. Den ska fyllas på löpande, det blir som ett levande objekt.

Premiären är planerad till 26 augusti.

– Jag har varit i branschen i 30 år och aldrig gjort något annat. Det längsta jag varit ifrån servering är när vi haft konsultföretaget. Det ska bli skitroligt att komma tillbaka.

Tjuvar stal över 100 flaskor lyxvin från restaurang

I helgen skedde ett inbrott på restaurang Nook. Bytet blev 135 flaskor vin av finare sort. "Jag tror inte de förstått vad de stulit," säger restaurangchefen.

Inne på restaurangen på Rosenlundsgatan länsade tjuvarna en vinkyl.

– De tog väl så mycket de kunde bära. Totalt försvann 135 flaskor, säger restaurangchefen Alexander Bäckman.

Ända sedan Nook öppnade för nio år sedan har de samlat på sig viner och byggt upp sin vinlista.

– De fick nästan uteslutande exklusiva flaskor med sig. De tyckte väl att de hade tur, men jag tror inte de förstått vad de stulit. Det blir mycket värre eftersom värdet gör att brottsrubriceringen går upp radikalt.

Några av vinerna som stals var Cornas Thierry Allemand, Romanée-Saint-Vivant Domaine l'Arlot och Château de Beaucastel Hommage à Jacques Perrin.

Exakt vad värdet på bytet uppgick till vill inte Alexander Bäckman säga.

– Men det är jättemånga tusen.

Fångades snabbt

Kort efter att Alexander Bäckman skrev om inbrottet på sociala medier hörde polisen av sig. Därefter fick han beskedet att tjuvarna åkt fast.

– Polisen har skött det strålande. Det ser ut som att vi får tillbaka två tredjedelar. Det är fortfarande en förlust, men vi fokuserar på det positiva.

Ska öppna bryggeri

I augusti öppnade Nook i Stockholmsverken på Rosenlundsgatan efter att tidigare ha legat på Åsögatan. Det känns bra i den nya, större lokalen, menar Alexander Bäckman.

– Det mest spännande just nu är att vi bygger ett bryggeri här. Vi ska producera 50 000 liter öl per år och sälja det på plats.

Först ut blir att få till två bra husöl – en klassisk, tysk pilsner och en IPA i modernare stil. När de är satta väntar mindre partier, kanske i form av stouts och farmhouse ales.

Det väntas vara igång till sommaren, då även en uteservering ska öppna.

Kökschefen Gustaf Larsson och Alexander Bäckman, restaurangchef på Nook.

Kökschefen Gustaf Larsson och Alexander Bäckman, restaurangchef på Nook.

Pressbild

Tjuvar stal över 100 flaskor lyxvin från restaurang

Värdet: Jättemånga tusen ✔ "Tror inte de förstått vad de stulit"