Inne på restaurangen på Rosenlundsgatan länsade tjuvarna en vinkyl.

– De tog väl så mycket de kunde bära. Totalt försvann 135 flaskor, säger restaurangchefen Alexander Bäckman.

Ända sedan Nook öppnade för nio år sedan har de samlat på sig viner och byggt upp sin vinlista.

– De fick nästan uteslutande exklusiva flaskor med sig. De tyckte väl att de hade tur, men jag tror inte de förstått vad de stulit. Det blir mycket värre eftersom värdet gör att brottsrubriceringen går upp radikalt.

Några av vinerna som stals var Cornas Thierry Allemand, Romanée-Saint-Vivant Domaine l'Arlot och Château de Beaucastel Hommage à Jacques Perrin.

Exakt vad värdet på bytet uppgick till vill inte Alexander Bäckman säga.

– Men det är jättemånga tusen.

Fångades snabbt

Kort efter att Alexander Bäckman skrev om inbrottet på sociala medier hörde polisen av sig. Därefter fick han beskedet att tjuvarna åkt fast.

– Polisen har skött det strålande. Det ser ut som att vi får tillbaka två tredjedelar. Det är fortfarande en förlust, men vi fokuserar på det positiva.

Ska öppna bryggeri

I augusti öppnade Nook i Stockholmsverken på Rosenlundsgatan efter att tidigare ha legat på Åsögatan. Det känns bra i den nya, större lokalen, menar Alexander Bäckman.

– Det mest spännande just nu är att vi bygger ett bryggeri här. Vi ska producera 50 000 liter öl per år och sälja det på plats.

Först ut blir att få till två bra husöl – en klassisk, tysk pilsner och en IPA i modernare stil. När de är satta väntar mindre partier, kanske i form av stouts och farmhouse ales.

Det väntas vara igång till sommaren, då även en uteservering ska öppna.