Vinsta.

Polis och räddningstjänst kallades till ett villaområde i Vinsta med anledning av en kraftig brand i ett radhus vid 17-tiden på lördagen, 17 juni. Branden spred sig och totalt tre radhus totalförstördes. En elbil i ett av de garagen som ligger mellan husen ska ha fattat eld, enligt räddningstjänsten, och detta kan vara brandorsaken.
- Rapporten från insatsen är inte klar ännu, så jag kan tyvärr inte ge ett säkert svar nu. En elbil har brunnit, men exakt hur branden startade, om det var i bilens batteri, i laddningsutrustningen eller någon annanstans i eller utanför bilen är för tidigt att svara på, säger Storstockholms brandförsvars kommunikationschef Björn Westerdahl på måndagen.

Evakuering genomfördes

Evakuering genomfördes och polisen inledde en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet för att utreda hur branden startat, men ärendet lades ned på söndagen.

– Det går inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på avgörande sätt, säger polisens förundersökningsledare Franz Scheerlink till Mitt i på måndagen.

Ingen person skadades. Stödet har varit stort för de drabbade familjerna. En lokal pizzeria har annonserat att de berörda ska få gratis presentkort om de behöver någonstans att äta.

Krisstödet aktiverades

Stadsdelsnämndens ordförande Lisa Carlsson (S) skrev på Facebook att krisstödet aktiverades kort efter händelsen med både socialjouren och egen personal på plats för alla som hade behov av stöd.

När Mitt i besöker radhusområdet på måndagen är stämningen upprörd bland flera drabbade. På gatan pratas det om att brandkåren dröjde i utryckningen och att man hamnade i telefonkö när man larmade om branden.

– De hade kunnat vara här betydligt snabbare, säger en person på gatan.

Storstockholms brandförsvars Björn Westerdahl säger att man fick larmet klockan 16.58.

– Och vår första resurs var från Järfälla brandstation och var på plats plats 17.10. Därefter anlände fler enheter klockan 17.11 och 17.12. Sammanlagt deltog ett 20-tal enheter i arbetet. Att Järfälla brandstation var först på plats och inte Vällingby brandstation som ligger närmast, beror på att Vällingby var ute på en annan räddningsinsats samtidigt. Den enhet som är närmast olyckan dras då på larmet, säger han.