Vid två personrån i Haninge under måndagen gick det längre än hot, och tre personer knivskars. Foto: Mostphotos

Tre personer knivskurna vid två olika rån

Tre personer knivskars vid två olika rån i Handen och Västerhaninge på måndagen. En av de skadade är under 15 år.

  • Publicerad 17:28, 2 feb 2021

Det var runt 8.30 på måndagsmorgonen som två personer under 15 år tvingades in i en skogsdunge vid Björnvägen nära Ribbyskolan, av fyra personer i 15-årsåldern.

– Där rånades den ena på värdeföremål, och den andra som gjorde motstånd blev huggen i benet med något stickvapen. Vad jag förstår var såret djupt och behövdes sys, säger Lars-Göran Rehn på Haningepolisen.

Händelsen rubriceras som rån, försök till rån och grov misshandel, men ingen har gripits.

– Vi har inte hela bilden klar än, men det finns lite uppslag om vilka det kan vara, säger han.

Gick till attack med knivar

Senare under måndagen, vid 23.40, blev två personer i 25-årsåldern som var ute och gick i närheten av Torvalla attackerade av två knivbeväpnade män som ska ha varit i 20-årsåldern.

– Gärningsmännen ska ha krävt dem på jackorna, men när de inte ville lämna över dem så högg man den ena i magen och den andra fick ett knivhugg i handen. Men skadorna ska inte vara livshotande, säger Lars-Göran Rehn.

Det finns ingen gripen i det fallet heller.

– Det är oroväckande med rånen och att man använder vapen, särskilt eftersom det oftast tidigare har stannat vid hot. Men det är också förväntat att det är en del rån vid den här tiden på året, eftersom det framför allt är dyra jackor som är ropet, säger han.

Fortsatt många rån i Haninge

Under måndagen kom BRÅ, Brottsförebyggande rådet, med den preliminära brottsstatistiken för 2020, som visar att antalet rån fortsatt ligger på en hög nivå i Haninge.

124 rån anmäldes i Haninge under 2020, vilket är den kommun i länet med flest anmälda rån bortsett från Stockholm stad.

Men trots den höga siffran var det färre rån under 2020 än året innan, då det var 199 stycken.

– Nu ligger det på ett par personrån i veckan, vilket är illa, men 2019 när det var som värst hade vi rån varje dag, säger Lars-Göran Rehn.