Järfälla kommun har fått beviljat att sätta upp övervakningskameror i Viksjö och Kallhäll centrum. Kamerorna kommer sättas upp nu i början på februari.

– Polisen och vår säkerhetsavdelning har gjort en bedömning och anser att kameror kan bidra till en ökad trygghet, bättre ordning och en möjlighet att upptäcka brott, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Viksjö är det stråket som kommer att övervakas av två kameror och i Kallhäll kommer en kamera att sättas upp på Folkets hus fasad och på så vis fånga upp torgytan i centrum.

Tudelade känslor

Hon säger att övervakningskamerorna ska ses som en insats bland flera, och att det inte är något man ska sätta upp fort det händer något.

– Det är ingenting man ska sätta upp bara för att.

Vad tror du dina väljare tycker om att bli övervakade när de går och handlar i sina centrum?

– Jag tror att många kan känna att det är tudelat. För mig är det väldigt viktigt med den personliga integriteten. Och man ska vara försiktigt med att använda kameror. Men här har det gjorts en professionell bedömning att kameror skulle kunna göra platsen tryggare.

Flera kameror i kommunen

Järfälla kommun har sedan flera år tillbaka övervakningskameror i Jakobsberg centrum, och nyligen fick kommunen godkänt att sätta upp kameror vid flera av Järfällas återvinningsstationer.

– Det ska bli intressant att se vilken effekt de har, säger Eva Ullberg.

Även fler kameror kan sättas upp i framtiden. Men enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) från 2018 finns det inga starka bevis på att övervakningskameror har någon förebyggande effekt på impulsiva brott som våldsdåd eller ordningsstörningar. Däremot kan de ha effekt på mer planerade gärningar, så som narkotikaförsäljning och bilstölder.

Jakobsberg ett exempel

Eva Ullberg (S) lyfter exemplet med Jakobsberg där den öppna drogscenen flyttades och människors upplevde trygghet ökade. Men då kombinerades kamerorna med andra insatser så som ordningsvakter och ökad polisiär närvaro.

Även Viksjö centrum och på Söderhöjden blev i fjol så kallade LOV 3-områden vilket innebär att ordningsvakter får vara där. Viksjö centrum har haft problem med buskörningar och ordningsstörningar.

De förebyggande effekterna är oklara enligt Brå, är det motiverat med kameror då?

– Det måste också kombineras med andra trygghetsinsatser och i de här fallen har det gjorts en professionell bedömning. Kamerorna kan också spela en viktig roll i de fall det sker ordningsstörningar eller våldshandlingar. Det kan fångas på film och göra det lättare för polisen att utreda.