Mountainbike. Cykling är den fjärde vanligaste motionsformen efter promenader, styrketräning och löpning. Foto: Mostphotos

Tre nya MTB-spår byggs i Vallentuna

Vallentunaborna gillar att cykla och allt fler kör mountainbike i terrängen. Snart anläggs tre nya banor för MTB.

  • Publicerad 14:54, 19 jun 2021

Allt fler ägnar sig åt det som på svenska heter stigcykling, men som de flesta kallar mountainbike eller MTB.

Det har kommunen märkt, både genom fler kommer med förslag på att dra officiella MTB-spår och genom att hemsnickrade spår och anläggningar blir fler.

Tillsammans med Riskful Play och föreningslivet har nu tre förslag på mer uppstyrda spår vaskats fram.

• Mellan Bergsjöplan och Bergsjöplan i Kårsta byggs en enklare bana som också kan göras mer avancerad. Dessutom blir det en kortare enkel bana på några hundra meter där yngre barn kan öva balans och teknik. De ska anläggas i samarbete med den lokala idrottsföreningen Goif Kåre som får 150 000 av kommunen i bidrag.

• I Brottby ska Brottby SK hjälpa till att anlägga ett spår som främst ska passa nybörjare. Exakt hur banan, som också får 150 000 i bidrag, ska dras ska arbetas fram av cykelstiganläggare, föreningen och fritidsförvaltningen.

• Mer avancerad åkning kommer man att kunna ägna sig åt i Kristinebergsskogen. Det byggs en MTB-park där det redan nu sker terrängcykling, bland annat på ramper som Vallentunaborna byggt. Anläggningen får enligt förslaget spår, hopp och flowtracks.

Föreningen Vallentuna MTB-park ska hjälpa till att bygga parken och ge kurser så att nybörjare får lära sig hur de kan åka i den.

Parken, som får 200 000 i bidrag av fritidsnämnden, blir en pilotanläggning och kommunen planerar att längre fram bygga en mer avancerad anläggning för mountainbike.