Som vanligt är det full rulle på Rörstrandsgatan och från och med den 7 maj är den sommargågata mellan S:t Eriksgatan och Norrbackagatan.

För fjorton månader sedan tog Pablo och Daniela Corazza sitt pick och pack och flyttade från Pordenone, 40 kilometer norr om Venedig. För två veckor sedan öppnade de Trattoria Corazza på Rörstrandsgatan 3.

– Jag jobbade i Sverige på 1990-talet och för tre år sedan var vi här och firade midsommar hela familjen, säger Pablo Corazza.

Då föddes idén att öppna ett ställe i Stockholm. Rörstrandsgatan var målet.

– Jag blev förälskad i Stockholm när jag kom hit, om man bortser från vädret. Jag gillar att det är lite ordning och reda här, säger Daniela Corazza.

Levande musik

Nu vill de ge stockholmarna en glimt av sitt hemland. Kärleken till mat förenar dem och matlagning har alltid haft en viktig roll i deras relation. Med hemgjord pasta och levande musik hoppas de nu kunna charma Vasastan.

– Vi gör maten på precis samma sätt som i Italien. Inget smör, få kryddor. Menyn kommer att variera beroende på årstid. De flesta råvaror kommer från Italien, men inte fisk och kött, säger Pablo Corazza.

Just nu, under pandemin, har de bara en sittning.

– Det gör att vi har väldigt mycket tid att diskutera och studera gästernas behov.

När det blir sommargågata kommer de att utöka med runt tjugofem uteplatser.

Då tänker även Daniel och Humberto La Torre plocka fram sin uteservering med cirka femtio platser. De öppnade Barca tapas bar på Rörstrandsgatan 25 sommaren 2020, mitt under pågående pandemi.

– Visst har det varit, och är, tufft. Man har fått jobba hårt sju dagar i veckan. Men vi kämpar på utan att blinka, säger Daniel La Torre, som är nyss fyllda 21 år och kommer direkt från gymnasiet.

"En självklarhet"

– Det var självklart för mig att ta den här chansen och öppna med pappa. Jag har vuxit upp i en restaurangfamilj, flera släktingar har ställen och min far grundade Caliente tapas på 1990-talet.

Nu serverar de "klassiska, spanska tapas". Stora sådana.

– Tar man tre kan man vara säker på att man går härifrån proppmätt. Vi har inrett så att det ska kännas som att man kommer in på ett spanskt ställe, säger Daniel La Torre.

Humbero La Torre har stått i köket i 30 år.

– Vi lagar mat med hjärtat. Våra gambas är populära, säger han.

De har redan hunnit skaffa sig trogna stammisar i området. Nu hoppas de att vaccinet och våren ska göra att fler vågar sig ut.

Och det händer ännu mer grejer på Rörstrandsgatan. Ett kvarter bort, i Indian Gardens tidigare lokaler på Rörstrandsgatan 18, blir det libanesisk mat. Familjerestaurangen Underbar har funnits på Drottninggatan i 16 år och utökade nyligen med ett ställe i Liljeholmen.

– Rörstrandsgatan har varit en drömadress och vi ser fram emot att öppna. Vi siktar på maj. All mat lagas från grunden, säger Alexander Aho på Underbar.