Ulrika Brydling har många järn i elden. Hon driver Bro Park på Bro galoppbana, är kock på Coops huvudkontor, är med i tävlingsgruppen för Årets kock och jobbar mycket med hållbarhetsfrågor.

Och så älskar hon att grilla, förstås.

– Jag grillar året om, jag tycker att det är helt fantastiskt. Jag blir deprimerad när det är för varmt på sommaren och man inte får grilla. Jag grillar verkligen allt: Grönsaker, fisk kött, fågel, pizza, desserter, säger hon och skrattar.

Men hon är ingen materialnörd när det kommet till grillande.

– Jag är ingen som måste ha den senaste grillen, men jag gillar riktig kolgrill. Gasolgrill är inte min grej, då kan det vara. Jag föredrar en klotgrill med lock så att man kan hålla värmen inuti, och med stor yta så att det finns plats för indirekt grillning.

Vad ser du för trender, vad lägger vi på grillen i år?

– Jag hoppas att vi väljer ett väl genomtänkt kött, ett svenskt naturbetat kött. Det kanske kostar lite mer, men då är det bättre att ta en mindre bit kött och grilla mycket grönsaker till.

Själv har hon frysen full av vilt, nöt, lamm och gris och grillar efter humör. Men fläskkarré är en favorit eftersom det är så bra kött att grilla.

Vilka är dina bästa grilltips?

– Se till att kolen verkligen är riktigt het, ofta har vi för bråttom. Tänk på att ge köttet eller fisken och grönsakerna yta och lägg dem sedan åt sidan så att de bakar färdigt under lock, då får de en god grillsmak. Om du grillar fisk kan du lägga en blötlagd planka på gallret och lägga på fisken när den är riktigt het.

På altanen hemma i Huddinge har Rami Khalil sju grillar och han drömmer om att öppna en restaurang i trädgården.

– Det har blivit vanligt i USA. Som en restaurangupplevelse, men på hustomten, säger han.

Han är matinfluencer som gillar mat i allmänhet och grillat i synnerhet.

– Jag tycker att processen är lika roliga som upplevelsen att äta maten från tallriken. När man tänder en grill är det en levande eld, det finns så många faktorer som påverkar om man lyckas och samtidigt blir smaken så mycket bättre när proteinet nuddar glöden, säger han inlevelsefullt.

Viktigt att våga krydda

Hamburgare är en specialitet, men hemma på altanen bjuder han gärna på en färgsprakande och vacker anrättning från en annan del av världen.

– Jag har rötter i Mellanöstern och jag tycker mycket om att grilla shish kebab. Det som gör det så gott är att det är en kombination av olika texturer och smaker. Den ska serveras med tre olika såser och rostad gul lök, toppat med koriander. Det är helheten som gör det.

Hans tips till den som ska grilla kebab för första gången är enkelt: Våga krydda!

– Det är ett generellt problem att folk kryddar för lite, svenskar kryddar kanske 30 procent för lite. I Mellanöstern pratar man om de sju kryddorna, de ska man ha till kebab, säger han och fortsätter:

– Köttet ska inte heller vara för magert. Men det är inte svårare att grilla än en hamburgare.

– Att grilla är ganska svårt. Det där med att bara "slänga på något på grillen", gillar inte riktigt jag. Det kräver att man tänker till och planerar som med all matlagning. Att välja råvaror, vad får det kosta, hur många är vi, säger Fredrik Eriksson.

Han tycker dock väldigt mycket om att grilla och tycker att grillandet utvecklats till en annan nivå de senaste åren.

– Vi lagar allt mer mat på grillen. Har man bara rätt tillbehör är det nyttigt att grilla och vi vill gärna äta både nyttigt och gott, därför passar det så bra.

Vad lägger vi på grillen i år?

– Vi grillar ännu mer grönsaker, mer än någonsin. Oavsett om vi grillar kött eller korv ska det vara av bra kvalitet.

Gott med kål

Själv grillar han gärna hel kyckling med citron och vitlök eller fisk.

– Ibland gör jag paket och ibland grillar jag hel fisk, då ska man behålla skinnet på. Man kan lägga den på en sådan där matta på gallret. Använd gärna en termometer, då får du den perfekt.

På sommaren finns det också mängder av grönsaker att frossa i och lägga på grillen.

– Färsk sommarkål är fantastiskt att grilla! Spetskål, gemsallad, majskolv förstås och har man stora champinjoner hemma är det härligt att lägga på grillen. Ett tips är att marinera vaxbönor, grilla dem lätt och sedan lägga den i en lätt vinägrettesås.

Hur var det nu då med det där spontangrillandet efter en lång dag på stranden?

– Jo, men det är klart att det är härligt. Men då kan man grilla en god korv och inte välja de dyraste råvarorna.