Klockan 10.16 på måndagen inkom ett larm om en fullt utvecklad brand i ett radhus på Slånvägen i Saltsjöbaden och polis skickades till platsen för att biträda räddningstjänsten.

Enligt vittnen ska orsaken till branden vara en blixt som slog ner i huset. En person som bor i närheten hörde den höga smällen.

– En man som bor vid husen sa att han såg blixten slå ner, sedan hörde han en smäll. Jag hörde också en jättestor smäll, eller flera smällar, eftersom det var ett stort åskoväder precis här, säger han och fortsätter:

– Sedan så var det flera som bor i området som sa att de sett det här och att deras hundar har skakat efteråt. 

Ingen person kom till skada och redan under eftermiddagen meddelade polisen att de inte misstänker något brott.

Röken började lägga sig mot eftermiddagen.

Röken började lägga sig mot eftermiddagen.

Jonas Bobjörk

"Helt utbränd"

Räddningstjänsten kämpade mot lågorna i Saltsjöbaden under hela dagen och försökte med hjälp av en grävmaskin förhindra spridningen till intilliggande hus. Det var först under måndagskvällen man lyckades släcka branden.

Men tre av fem lägenhetshus var redan förstörda.

– Två ska ha klarat sig, men det är oklart hur väl. De kan ha fått in lite rök och lite vatten. Men det var inga brandskador i det i alla fall, säger vakthavande befäl Henrik Dewoon-Thoren.

En lägenhet är helt utbränd och de andra två är ordentligt skadade.

– Det blir alltid besvärligt när elden går upp på vinden och in i konstruktionen. Då kryper den iväg och så måste vi frilägga och jaga den hela tiden.

Henrik Dewoon-Thoren kan inte bekräfta att åskovädret är orsaken till branden.

– Jag har hört rykten men vi kan inte säga att det var en blixt.