Under fredagsmorgonen kom beskedet: Tre personer åtalas för mordet på 12-åriga Adriana i Hallunda för två år sedan, i ett åtal som omfattar totalt sex personer som på olika sätt misstänks vara inblandade i mordet.

Rättegången är planerad att starta måndag 24 oktober och pågå till och med januari nästa år.

Enligt Lukas Molander, polisens utredningsledare, har man dels lyckats hitta misstänkta gärningsmän, dels lyckats få tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal.

– Dessutom har vi en robust utredning som kan ligga till grund för fällande domar, säger han på pressträffen.

Det är det första åtalet kopplat till en dödsskjutning i Botkyrka sedan 2017 – trots att det skett elva dödsskjutningar inom kommunen sedan dess.

https://www.mitti.se/nyheter/sju-personer-skjutna-till-dods-ingen-atalad/repvda!bBg9DMbhFy0FU7xfsVtmBQ/

Och att utredningen har rotts i hamn ser vice chefsåklagare Anna Svedin som ett lättnad.

– Det är alltid tillfredsställande när vi når till åtal. Och jag åtalar ju inte om jag inte tror att underlaget håller. Men det är också skönt att det här inte längre är min fråga. Nu ska jag presentera mitt underlag till domstolen som sen ska bestämma hur det blir, säger hon.

Allmänfarlig ödeläggelse och mord

Åtalade för mordet står en 32-årig man från Sundbyberg, en 30-årig man från Vårby och en 24-årig man från Stockholm.

32-åringen står också åtalade för mordförsök, förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

30-åringen är, förutom mord, också åtalad för mordförsök, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

24-åringen står också åtalad för mordförsök, grovt vapenbrott, grov misshandel, förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till mord.

"Urskillningslöst och svepande"

Enligt åtalat har de tre männen och en till försökt att döda sju personer den där natten i augusti 2020. Två av dem är mitt uppe i en rättegång som handlar om en hämndaktion efter skjutningen i Hallunda.

https://www.mitti.se/nyheter/adrianarattegangen-har-inletts-hamndaktion-behandlas-forst/repvit!B8efA4zDkrK2DEJyO0ZPA/

De tilltänkta måltavlorna klarade sig, men skotten träffade istället 12-åriga Adriana som avled senare samma natt.

Från en vit Audi med en falsk registreringsplåt ska gärningsmännen ha avlossat flera skott "urskillningslöst och svepande" vid flera tillfällen med tre olika vapen – en automatkarbin Kalashnikov, en kulsprutepistol och en revolver – enligt åtalet.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Adriana gick själv till McDonalds, endast i sällskap med sin hund. Men av förundersökningen framgår att hon hade två bekanta med sig. De skulle bestämma sig för vad de skulle beställa när den vita Audin rullade in på området.

De två är också målsägande i åtalet, tillsammans med Adriana, hennes mamma och pappa i egenskap av närmast anhöriga, de två misstänkta måltavlorna och ytterligare tre personer som befann sig på platsen.

Konflikt med Vårbynätverket

30-åringen, som av åklagaren pekas ut som en ledande figur i ett kriminellt nätverk, sitter sedan förra sommaren dömd till fängelse på två och ett halvt år för grovt vapenbrott. Han hade hanterat det misstänkta mordvapnet i en musikvideo som spelades in bara dagar innan skotten avlossades i Hallunda.

Han satt också i den bil som besköts med minst 17 skott i Kungens kurva för två år sedan, där en annan man dog och en kvinna skadades allvarligt. 30-åringen klarade sig oskadd. En då 22-årig man med koppling till Vårbynätverket, greps kort efter dådet och dömdes sedan till livstids fängelse.

https://www.mitti.se/nyheter/gangkonflikt-i-varby-gard-bakom-mordet-i-kungens-kurva/lmtau!7786475/

Enligt åtalet gällande mordet den 2 augusti 2020 är skjutningen i Hallunda en del av en konflikt mellan 30-åringen och Vårbynätverket som pågått under en längre tid, där Kungens kurva-mordet också räknas in.

Fler åtalade

Tre andra män – en 24-åring från Stockholm, 31-åring från Järfälla och en 28-åring från Järfälla – åtalas också i dag.

24-åringen åtalas för grovt skyddande av brottsling.

31-åringen åtalas för grovt vapenbrott.

28-åringen åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.