Årligen delar Italienska handelskammaren ut priset ”Marchio Ospitalità Italiana”, som har till syfte att marknadsföra italiensk matkultur. 

Det är tolv sidor av punkter och en mängd krav som måste uppfyllas. Restaurangen ska bland annat ha ett italienskt namn, italienska råvaror och en inredning och miljö som påminner om Italien.

– Pizzorna margarita och marinara måste finnas på menyn och degen måste göras på plats, säger Giovanni Brandimarti, Italienska handelskammarens vd. 

– Och om du till exempel har olivolja från Spanien blir du inte godkänd. 

På frågan om Italienska Handelskammaren har miljön i åtanke när importerade varor är ett måste för att vinna pris svarar Giovanni att ”du inte kan sabotera all produktion från ett land”.

– Man vill inte ha parmesan från Ungern eller Danmark. Då kan man lika gärna köpa norrbottenost. Många av producenterna följer dessutom hållbarhetsregler, speciellt inom vinbranschen.

Att personalen pratar italienska är också viktigt.

– Priset avgör inte vilka restauranger som är bäst utan vilka som uppfyller det som italienska myndigheterna kräver, poängterar Giovanni.

Familjerestaurang. Far, son och mor i tätt samarbete.

Familjerestaurang. Far, son och mor i tätt samarbete.

Privat

Slips och skjorta

Trattoria Corazza på Rörstrandsgatan är en av de restauranger som fått utmärkelsen.

– Vi är så klart jätteglada. All energi vi lagt ner har gett resultat, säger krögaren Pablo La Torre och ler.

– Det blir också ett bevis på att recepten, inredningen, dukningen, vinerna – allt är original, säger Daniela La Torre som sköter matlagningen och ekonomin.

Alla råvaror måste inte komma från Italien.

– Salladen köper jag ju här, köttet också. Men zucchinierna här är jättestora, så vi köper de små från Italien, säger Daniela.

Diplomater. Italiens viceambassadör Mattia Mazza gratulerar Daniela och Pablo till utmärkelsen.

Diplomater. Italiens viceambassadör Mattia Mazza gratulerar Daniela och Pablo till utmärkelsen.

Privat

Men klädkoden ska följas.

– Jag och min son Mario bär alltid slips och långärmade skjortor när vi jobbar, hur varmt det än är. Det är som i Italien, säger Pablo.

Tuff start

Familjen bakom Corazza flyttade hit från norra Italien i slutet av 2019. Den första utmaningen var pandemin, sedan kom inflationen och höjda priser på allt från elektricitet till råvaror.

– Något som hjälper oss är att vi lagar allt på beställning. Inget är förberett flera dagar i förväg och det gör att svinnet minskar, säger Daniela.

Handelskammarens pris har delats ut till restauranger i tio år. För första gången delas det även ut till pizzerior.

Äkta vara. Materialet till vedugnen på Meno Male är importerat från Napoli.

Äkta vara. Materialet till vedugnen på Meno Male är importerat från Napoli.

Pekka Pääkkö

Meno Male, som serverar napolitansk pizza runt om i stan, finns på listan bland vinnare. När man kliver in i köket på Sibyllegatan 47 möts man av nybakad pizza och två glada italienare - Simone Festa och Vincenzo Ferrara.

– Svenskar älskar den napolitanska pizzan. Turister från Italien eller italienare som som vill känna sig hemma kommer också hit, säger Simone.

Den napolitanska pizzan finns numera på UNESCOS världsarvslista vilket enligt Giovanni är anledningen till att priset nu delas ut till pizzerior.  

– Så här ser en äkta napolitansk pizza ut, kanterna ska vara höga, säger Simone.

Amore! Pizza på Meno Male.

Amore! Pizza på Meno Male.

Pekka Pääkkö

Även Dell’attore på Skeppargatan har fått pris.

– Jag startade den första vedugnspizzerian i Alvik 1996. Jag har alltid gjort romersk pizza som är tunn och knaprig, säger Valerio Amico.

Prisad. Dell’attores Valerio Amico har gjort sig ett namn på Östermalm.

Prisad. Dell’attores Valerio Amico har gjort sig ett namn på Östermalm.

Privat

Tvåa i Europa

Dell’attore har huserat på Östermalm sedan 2001.

– Jag har inte förstått varför jag inte fått det tidigare. Men bättre sent än aldrig, jag är otroligt glad och stolt!

För 20 år sedan tävlade Valerio i pizzabakning mot de bästa bagarna i Europa. Han kom tvåa – men utmärkelsen från italienska handelskammaren väger tyngre.

Napolitanska pizzor har gjort storsuccé i Sverige den senaste tiden men Valerio ger inte vika för trender – det är romerskt eller inget som gäller.

– Full respekt för napolitana, men jag kör min stil.