Den 10 december i fjol hade det under några dagar varit så kallt att Mälarens is vid Tranholmens skridskobana lagt sig och rekordtidigt gick att åka på. Men sedan blev det varmare och isarna ansågs inte tjocka nog, så banan stängdes.

Efter ett uppehåll kunde banan öppna igen den 27 december och intresset har varit stort bland besökarna.

Isen lade sig nämligen inte vid Tranholmen vintern 2020. I fjol var vintern så kort att Friluftsfrämjandets isbana bara kunde hålla öppet i tio dagar.

– Vi märkte ett behov i december, de hängde på låset, säger Gösta Norrgård, ansvarig för isbanan och representant från Friluftsfrämjandet.

Flera slingor

I dagsläget är tre banor plogade och är 600 meter, 1 kilometer och 1,3 kilometer långa. Banorna är märkta med orange snökäppar.

– Det är de områdena som vi kontrollerar, berättar Gösta Norrgård.

Käpparna står med cirka 50 meters mellanrum och genom borr och mätsticka kontrollmäts isens tjocklek ofta.

– I de inre delarna av banan är det 15-20 centimeter tjock is och i de yttre är det minst 10 centimeter.

10 centimeter krävs för den traktor på 500 kilo som används för att underhålla isen.

– Traktorn har bra isblad som kan jämna ut isen så att den blir slät, säger han.

Banan lockar såväl Mälaröbor som boende utanför kommunen. Magnus Rydevik från Nockebyhov har åkt mycket långfärdsskridskor tidigare. Efter ett längre uppehåll passar han på för det han kallar avrostning. Även om banan är noga kontrollerad och har märkta leder är han noga med säkerheten. Med sig har han hjälm, ispik, isdubbar och vattentät ryggsäck med ombyte.

– Det är samma rutiner oavsett var jag åker, så att jag inte ska missa något någon gång. Det enda jag inte har med nu är en livräddningslina, säger han.

Folkhälsofrämjande

Magnus Rydevik uppskattar arbetet som Friluftsfrämjandet gör.

– Det är bra för folkhälsan att kunna komma ut så här, säger han.

Hustrun Tuija Hilding–Rydevik och kompisen Torgunn Finnset är även de med.

– Det är roligt att åka skridskor och jag måste börja hålla igång kroppen. Under pandemin har jag inte rört på mig så mycket, säger Tuija Hilding–Rydevik.

Efter några varv har de kommit in i åkningen.

– Det känns bra. jag har inte lika ont i fötterna som med vanliga skridskor, säger Torgunn Finnset, som åker med pjäxor och långfärdsskridskor.

Även Svartsjöbon Olle Alsing och barnen Casper, 2, och Majken, 6, lockades till banan.

– Det är första gången här, det ska bli kul att åka, säger Olle Alsing.

Banan har funnits sedan 2003 och med undantag för tre vintrar haft öppet för åkning. Till skillnad från tidigare år är varken grillplatser eller kiosken tillgänglig, allt för att undvika smittspridning.

– Det brukar bli trängsel där, säger Gösta Norrgård.