Egentligen skulle de slå på stort med isskulpturer och skådespelare i historiska kläder. Att fira 100 år i samma lokal, under samma namn, är få förunnat.

Men den nya corona-vågen satte stopp för planerna på ett jättekalas.

– Vi firar med stamkunderna, och blir glada om folk skänker oss en tanke, säger Mattias Ljungberg som äger och driver Tössebageriet tillsammans med sin fru Linda Ljungberg.

Hedrar Helgas motto

Tössebageriet grundades av dalslänningen Helga Södermark i lokalen som tidigare varit SJ:s godscentral. När Mattias och hans pappa Hans Ljungberg tog över 1996 fortsatte de efter Helgas motto: "Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”.

De senaste åren har flera anställda på Tösses varit med i både kock- och konditorlandslaget, och dessutom vunnit Årets konditor. 2015 lanserade Tösses semmel-wrappen som fick stort genomslag.

– Det är lite av vårt signum, att vi lyckas förnya oss och samtidigt förvalta vårt arv, säger Mattias Ljungberg.

Bakar efter 100-åriga recept

Och vilket arv. På Tösses finns ett kartotek med recept från 1920, som Helga Södermark tog med sig från hemmet i Tösse församling i Dalsland.

Inför 100-årsfirandet har de dammat av några av dem och bakat upp både Allianskringor och Tösse-S. De senare bakas med jäst, vilket är ovanligt när det handlar om småkakor. Det gör dem extra frasiga, berättar Mattias Ljungberg.

– Min pappa, som borde gått i pension för 10 år sedan, kommer hit och bakar ibland. Då gör han bara Tösse-S. Och lite marsipan kanske, säger Mattias Ljungberg.