Blickar man ut mot Värtan ligger den där, Täbys orörda ö, Tornön. Nu har den gjorts mer tillgänglig för Täbyborna.

– Vi vet att några åker dit redan idag. Vi hoppas nu att fler Täbybor vill besöka vår pärla, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby kommun.

Militären höll till på ön förr

På Tornön finns idag militära spår och under den militära perioden på F2 i Hägernäs ingick Tornön i ett fridlyst område. Då var ön ett område som allmänheten inte hade tillträde till.

– Det finns fortfarande en del rester kvar från när det Hägernäs var flygflottilj, säger Johan Algernon.

Men idag kan vem som helst besöka Tornön, men man måste ta sig dit med båt. Hit söker sig badsugna och fiskare. Här finns också djur.

Byggan klar

I februari i år beslutade kommunstyrelsen får att medge strandskyddsdespens på ön för att bygga om och ersätta den brygga som finns. I beslutet ingick också att göra en grillplats och ett vindskydd.

Bryggan och grillplatsen är nu klara.

– Nya vindskyddet är beställt och ska komma på plats i sommar. Vi har även rensat lite på ön och fällt en del träd som drabbats av granbarkborre, säger Johan Algernon.

På djupare vatten

Bryggan har förlängts för att fler båtar ska kunna angöra på djupare vatten. Det kommer även finnas fler sittmöjligheter på ön.

– Täby är en skärgårdskommun men vi har en kort skärgård och Tornön är vår största obebodda ö och den ligger nära fastlandet, nu är den lättare att besöka, säger han.