När Mitt i besöker Bögs gård är det dagen efter ett kraftigt regn. Men det hjälpte marginellt då det var den första gnuttan nederbörd på sex veckor. Spannmålet har redan tagit rejäl skada.

– Problemet med torkan är att spannmålet går in i ett eget skyddsläge och skjuter ax för tidigt, då har det bara hunnit bli 20 centimeter fast helst ska det ske vid 50–60 centimeter, säger Anders Ström på Bögs gård.

Han står i ett kornfält nära gården. På lite håll ser det grönt och välmående ut, men skenet bedrar.

– Det här borde vara uppe i knähöjd nu, säger han och måttar kornet till strax över ankelhöjd.

Oro för ny värmeknäpp

Skräcken nu är att det kommer ytterligare en värmeknäpp i juli förklarar Anders. Då kan situationen bli ännu värre än 2018 befarar han.

– Då blir det riktigt tjorvigt för vi behöver både foder till våra djur och halm till dem att ligga på i vinter – och just nu har vi mycket mindre buffert än vanligt eftersom förra årets andra skörd också torkade bort. Det är tuffa tider!

En effekt av torkan 2018 var att många bönder tvingades slakta sina djur på grund av foderbrist, och i slutet av sommaren var det huggsexa om det fåtal lediga tider som i bästa fall fanns kvar på slakterierna.

– Det var många som inte fick några tider då. Nu har folk redan börjat boka slakttider för säkerhets skull. Vi ska försöka göra allt vi kan för att inte hamna i det läget att vi tvingas ta bort djur. Vi är så nära dem, men samtidigt är vi ju måna om att de ska ha det bra, säger Anders.