Toni Azar skiner som en sol när Mitt i hälsar på i den nya second hand-butiken och föreningen Beit kultur i Aspudden. Inte så konstigt – han har förverkligat en flera år gammal dröm om att skapa en kulturell mötesplats i området där han bor.

– Pengarna från second hand-försäljningen ska gå till konsten och kulturen. Med dem kan jag arrangera livespelningar, poesiuppläsningar, performancekonst och konstutställningar. Att ge något tillbaka till platsen där jag bor är mitt sätt att känna mig hemma, säger han.

Det är trångt i den lilla källarlokalen, där allt från möbler, lampor och porslin till skor, kläder och elektronik är till salu. På väggen hänger landskapsmålningar av Love Helmers och längst in finns en musikanläggning, där kompisen Ricardo Burrows ska vara dj under den första kultursöndagen (som passerat när du läser detta).

– Vi ska ha kultursöndagar varje vecka och hoppas att många hittar hit. Det ska vara lite underground-känsla. Vi prövar oss fram och ser hur det blir, säger Toni Azar, som får hjälp av vänner med att ro i land sina idéer.

Vill ge något tillbaka

Allt började för tre–fyra år sedan när Toni Azar startade en studiecirkel i maskulinitet hos den ideella föreningen Fenix i Aspudden. Kursen utforskade vad manlighet kan vara. Det födde tankar om vikten att ge något tillbaka till lokalsamhället.

– I Stockholm är det många som bara bor på en plats utan att ha någon riktig koppling dit. Jag vill skapa samhörighet och en känsla av hemma. Det är därför föreningen heter Beit kultur. Beit betyder hem på arabiska, berättar han.

Känner mellanförskap

Toni Azar har rötter i Syrien och resonerar kring det mellanförskap som svenskar med föräldrar från andra länder kan hamna i. För honom innebär det en känsla av att ständigt aktivt behöva skapa ett hem, vart han än kommer.

Nu har han alltså gjort det på Erik Segersälls väg 3, i samma lokal där Fenix höll till innan föreningen lades ner.

– Det här blir en plats för mig och en plats som jag ger till mitt community. Jag hoppas att det blir en mötesplats både mellan generationer och kulturer, säger han.