För ett år sedan återinvigdes Spårvägsmuseet i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden, nära Ropsten. Redan första helgen kom 4 500 besökare.

– Vi gick från tomma utställningslokaler till levande museum över en natt. Vi förstod att vi varit efterlängtade, säger Eva Ramberg, museichef på Spårvägsmuseet i ett pressmeddelande.

Region Stockholms summering av uppstartsåret visar att stockholmarnas intresse har hållit i sig, särskilt under skolloven. Totalt under första året drog museet 20 000 fler besökare än vad man hade i de gamla lokalerna.

Minitunnelbanan är populär.

Minitunnelbanan är populär.

Michael Erhardsson/Mostphotos

– Allt fler tonåringar har fått upp ögonen för oss. De klämmer ner sig i minitunnelbanan för att återuppleva en färd med den. Vi ser också att allt fler kulturintresserade kvinnor som är 65 år och uppåt besöker oss även utan barnbarn. Kanske är det för att vi är en plats för nostalgi eftersom våra utställningar väcker barndomsminnen till liv, säger Eva Ramberg.

För att öka tillgängligheten har museet hållits öppet till klockan 20 vid två tillfällen under våren, med fri entré efter klockan 17 och föredrag på olika teman.

Genom det har nya målgrupper hittat till museet. Och det verkar också finnas intresse av att utforska huset och området kring museet, som är av kulturhistoriskt värde, enligt museets ledning. Utbudet av programverksamhet kommer att utökas under kommande höst.

Kulturhistoriskt intressanta lokaler är en del av attraktionen, menar museet.

Kulturhistoriskt intressanta lokaler är en del av attraktionen, menar museet.

Karin Stenwall

Spårvägsmuseet tilldelades utmärkelsen Årets utställning 2022 av Forum för utställare på den årliga museikonferensen som Riksförbundet Sveriges Museer anordnar