Sedan renoveringen av Täby centrum 1991 har de två bollarna suttit högst upp på byggnaden. De har nästan blivit en symbol för centrumet och Täbys kärna, då de kan ses från långt håll.

– Bollarna på Täby centrums tak har med så mycket historia blivit ett lokalt signum, vilket vi såklart tycker är väldigt kul och det vill vi bevara, säger Linda Jensen centrumchef på Täby centrum.

Borttagna från taket

Men som många har uppmärksammat har bollarna nyligen försvunnit från centrumbyggnadens tak. De ska dock inte försvinna för gott lovar centrumchefen.

– Bollarna är nedtagna för renovering och estetiska åtgärder så de ska fortsätta vara en fin dekoration även framöver, säger hon.

Förändringen görs delvis på grund av att bolaget Unibail-Rodamco-Westfield döpte om Täby centrum till Westfield Täby Centrum.

– Man kommer demontera, rengöra, måla om och montera ny modern belysning på bollarna för att kunna skapa effektfull belysning vid olika högtider och matcha vår nya Westfield-identitet.

Får ny färg- igen

Planen är att bollarna ska vara nedtagna i ungefär en månad, sedan ska upp igen.

Täby Centrum Tidning rapporterade i oktober 1991 om lyftet. Bland annat belyste de att Marknadsvägen fick stängas av när bollarna skulle monteras på taket. Då var en boll röd och en annan gul. Till skillnad från senaste tiden, då de båda haft en gul färg.

Nu får de ny färg igen.

– Bollarna kommer få en fin röd färg i linje med vårt nya manér och RGB belysning (färgväxling mellan ljuskällor reds. anm.) som möjliggör varierad färgsättning.

– Så det är inte första gången en förändring sker, och på sätt och vis går vi nu tillbaka till ursprungsfärgen, säger Linda Jensen.