På ett bord i Östberga kulturhus står små kaffekoppar uppradade vid sidan av hembakade kakor.

Det är bara deltagarna på stadens regnbågskafé för seniorer som saknas denna måndag i slutet av mars. På dagens schema: visning av kulturhuset.

Vi väntar och väntar lite till. Men ingen kommer.

Maja Blomqvist är verksamhetsutvecklare på Hälsofrämjande enheten i Enskede-Årsta-Vantör. Tillsammans med Skarpnäck och Farsta ordnar stadsdelen regnbågskaféet, med träffar och aktiviteter en gång i månaden.

Besök på Rågsveds krog

Nyligen var de på Rågsveds krog – och innan dess uppträdde Rainbow Gospel i Skarpnäcks kulturhus. Det sistnämnda var en succé som lockade många besökare.

– Vi håller fortfarande på att hitta en form för träffarna så att vi kan locka folk från målgruppen, äldre som identifierar sig som hbtqi+-personer. Ska vi till exempel ha slutna träffar i stället för öppna som nu? Vi provar oss fram, säger Maja Blomqvist.

"Vi har ett superviktigt uppdrag" säger Maja Blomqvist på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

"Vi har ett superviktigt uppdrag" säger Maja Blomqvist på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Angie Gray

Hanne Liljeholm från Skarpnäcks stadsdelsförvaltning säger att det är ett antiklimax att ingen kom till dagens träff.

– Samtidigt får vi fundera över om utbudet är rätt. Nästa träff kommer Mian Lodalen och berättar om sin historiska romansvit om förbjuden kärlek under 1900-talet, det tror vi kommer att dra många, säger Hanne Liljeholm.

RFSL bollplank

Syftet med regnbågskaféet är att främja gemenskap, fysisk aktivitet och inkludering, med fokus på allas lika möjligheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

RFSL har varit ett bollplank.

– Det här är ett superviktigt uppdrag. Många i målgruppen har erfarenhet av dåligt bemötande och diskriminering. Flera har vuxit upp i en tid där det har varit svårt att leva öppet, säger Maja Blomqvist och fortsätter:

– Idén med träffarna är att man ska kunna dela erfarenheter och träffa nya vänner. Det ska vara en trygg plats och man ska känna att man är en del av samhället.

Hon och Hanne Liljeholm tror att det kan ta tid att etablera verksamheten, som startades på prov förra året.

– Totalt under året hade vi runt 60 personer som deltog och som uppskattade initiativet, säger Maja Blomqvist.

– Det kan också vara så att det är stigmatiserat att komma hit, eller så kanske folk redan har ett sammanhang. Men det vore konstigt att inte ha hbtqi+-träffar, vi har ju en massa annat för "äldre" och det är ju inte som att man slutar vara den man är när man fyllt 65, säger Hanne Liljeholm.