Restaurangen Hi Lúa vid Hornsbergs strand är tom och nedsläckt.
– Lunchen är över! ropar en man bakom kassan när vi kommer in.
Det är ägaren, Jimmy Wu, som precis stängt för dagen. Det är inte lönsamt att ha öppet längre än så här.
– Det kommer kanske en eller två gäster på kvällarna, det räcker inte, säger han.
Den vietnamesiska restaurangen är inte ensam om att tampas med stora utmaningar. Många krogar i området kämpar för sin överlevnad.
Sedan januari har restaurang Hi Lúa har bara öppet på lunchen. Den här dagen hade de omkring 25 lunchgäster.
Pekka Pääkkö
Fina sommardagar är det gott om folk vid uteserveringarna vid Hornsbergs strand, en kall dag i februari är det betydligt ödsligare.
– Det här området blomstrar på sommaren och vissnar på vintern, säger Manne Ho som har drivit Ho´s bakficka i kvarteret.
Han har även restaurang på Hornsgatan på Södermalm där det har rullat på bra. Här har det varit annorlunda. Allt färre gäster har gjort att bakfickan har varit stängd i två månader. Nu gör han ett nytt försök med nytt namn och koncept.
– Vi ska satsa mer på hämtmat, det är vad folk vill ha här under vintern.
Restaurangens nya namn blir Bangkok Chinatown. Med en meny anpassad för hämtmat hoppas de hitta nya gäster. De ska även satsa på fler leveransalternativ.
När Manne Ho öppnade restaurangen 2018 trodde han att de skulle gynnas av att området ligger lite avsides.
– Med tanke på alla som bor här trodde vi att det skulle gå bra. Det var svårt att veta att så få skulle gå ut och äta på kvällarna, och hur väderberoende området är. Vi insåg snabbt att det var lunchen för dem som jobbar på kontorshotellen som det gällde att satsa på.
Flera restauranger i området har bara öppet över lunchen.
Pekka Pääkkö
Flera har stängt
Inte alla restauranger mäktar med att kämpa vidare. Tapasrestaurangen Naviero och Café Vibe har slagit igen de senaste månaderna.
Café Vibe flyttade in i Playitas gamla lokaler, men fick stänga redan efter fyra månader.
– Det är jättetråkigt att det inte fungerade. Alla väntar på sommaren, men det är inte alltid helt lätt heller, säger Hector som tidigare drev Playitas.
David Cramér, medlem i Samverkansgruppen Hornsbergs strand, tror att lågkonjunkturen har gjort det extra tufft.
– Kanske är det även en överetablering av restauranger här, men vi som bor här vill förstås gärna ha kvar så många som möjligt, säger han.
Café Vibes gamla lokal står fortfarande tom.
Pekka Pääkkö
Arian Amirbadvy, vd för Gelato Crema och Café Crema. Kaféet har öppet året runt, men glassbaren stänger under vintern.
Privat
Höga hyror
Många restaurangägare uppger även att de tycker att de betalar höga hyror. De är desamma året om, trots att omsättningen varierar.
– Det är samma höga hyror här som på vissa håll i innerstan, säger Arian Amirbadvy, vd för Gelato Crema och Café Crema.
Även om deras glasskafé bara har öppet mellan april och september betalar de hyra året om.
– Det kommer ofta reaktioner på prissättningen under sommaren. Vi tar 50 kronor för en skopa glass och 69 kronor för två, men det måste vi för att överleva.
Familjebostäder hör till dem som hyr ut lokaler i området. I ett mejl till Mitt i skriver kommunikatör Lott Jansson att de vill behålla hyresgäster som bidrar med bra service.
– Vi har en pågående dialog om såväl lönsamhet som planering framåt med våra lokalhyresgäster. I grund och botten måste det finnas en affärsidé som bär sig långsiktigt, men vi har så klart också ett intresse av att erbjuda bra service till dem som bor i området.
Gav rabatt tidigare
Tidigare har Familjebostäder haft säsongsrabatter, till exempel under pandemin, men det är inte aktuellt i dagsläget.
– Hyresrabatter är inget som ges generellt, skriver Lott Jansson.
Wan Xinzheng bor i området och har noterat allt färre gäster på restaurangerna på kvällarna. – Men på sommaren kan det vara jättemycket folk, säger han.
Pekka Pääkkö
Bengt Eklind har precis ätit på Food & Company i närheten. – Där var det ganska mycket folk nu under lunchtid, säger han.
Pekka Pääkkö
Joakim Rydström har bott vid Hornsbergs strand i elva år. – Jag skulle vilja ha en lokal kvarterskrog som ger området en egen identitet. Det vore också bra med ett ställe som lockar hit folk under vinterhalvåret, säger han.
Pekka Pääkkö