Den 25 november 2022 spanar polisen på två personer i ett narkotikaärende i Uppsala. Under spaningen kör personerna till en parkering och samtalar med en man i en bil. Efter en kontroll påträffas ett paket med drogen kristall. Den 55-årige mannen grips misstänkt för försök till grovt narkotikabrott.

Dagen därpå genomför polisen en husrannsakan i hans bostad i Sköndal. Där befann sig en 53-årig man och efter att polis sett en chat i mannens telefon, där det skrivs om pengar och ett möte, inleder polisen spaning på mannens folkbokföringsadress i Tyresö.

Narkotikaflytt

Utanför bostaden lägger de märke till två män som börjar lasta flyttkartonger från ett förråd in i en bil. Polisen väljer då att gripa in och hittar stora mängder narkotika i kartongerna. De två männen, en 35-årig man hemmahörande i Kista samt en 32-årig man från Farsta, grips.

Enligt tingsrätten ska gripandet i Uppsala provocerat fram en flytt av narkotikan, något som även diskuterats i chattar.

Totalt fanns ca 255 kilo amfetamin och 220 kilo cannabisharts i anslutning till förrådet. Vid ytterligare en husrannsakan hos den 35-årige mannen i Kista hittade polisen en Ikeapåse med 16 kilo cannabisharts.

Sms och kommunikation i den krypterade chatten Signal har varit viktig bevisning i målet. I en av de beslagtagna mobilerna hittades bilder på haschkakor och mobiluppkopplingar binder männen till platsen.

1,5 miljoner missbruksdoser

Männen dömdes i Nacka Tingsrätt den 20 juli och brotten bedöms som synnerligen grova. Anledningen är dels den stora mängden narkotika samt att tingsrätten bedömer att det har rört sig om organiserad verksamhet kring narkotikahandel. Enligt domen motsvarar mängden narkotika 1,5 miljoner missbruksdoser amfetamin och 528 000 doser cannabis.

Den 53-årige man som tidigare bott på adressen i Tyresö där tillslaget ägde rum förnekar brott men medger att förrådet tillhör honom och att det är hans nycklar. Händelserna den 26 november 2022 har han inga minnen av och i polisförhör menar han att han eventuellt har tappat nycklarna och det var därför 32-åringen och 35-åringen kommit till adressen med hans nycklar.

Badade bastu

Att hans DNA fanns på flyttkartonger förklarar han med att han haft tomma kartonger i förrådet när han hyrt ut det till personer han inte namnger.

– Min klient förnekar brott. Vi har nu lämnat in en överklagan till hovrätten. Jag vill inte kommentera domen eller strafflängden och föregå den processen, säger mannens advokat Zinar Budak.

Enligt tingsrätten visar mobiluppkopplingar, användandet av blipp för inpassering till förrådsgången samt gjorda bastubokningar att han har befunnit sig på platsen samtidigt som männen vid flertalet tillfällen. Han menar dock att de varit där för att bada bastu. Enligt domen ska det dock röra sig om separata dörrar till bastun och förrådsgången. Tingsrätten menar att mannen befunnit sig på adressen vid flera tillfällen när just förrådsgången öppnats med blippen.