Vårvärmen försöker sig så smått ta sig till Stockholm, och i samband med det drar cykelsäsongen igång på allvar.

Polisen vill nu varna cyklande stockholmare för att de upptäckt en ny typ av stölder. Vid trafikljus utsätts cyklister för tjuvar som stjäl.

"Superbra att cyklister stannar vid rött"

– Väskor lyfts av bakom deras ryggar och när det blir grönt cyklar de vidare i ovetskap. Troligen är det någon som står vid trafikljuset och kollar in lämpliga offer, säger Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm.

Tidigare under våren fick polisen larm från en parkarbetare som hittade sju, åtta länsade cykelväskor nära en trafikplats vid Slussen.

– Det var nära en plats där stora mängder cyklister samlas. Vi ber alla cyklister vara extra uppmärksamma när de stannar till. Det är ju superbra att cyklister stannar vid rött, men då ska de ju inte riskera att bli av med sina grejer, säger Viktor Adolphson.

Svårt att veta omfattningen

Exakt hur utbredd stöldmetoden är enligt honom svårt att svara på.

– Det är svårt att spåra den här typen av stölder i våra inkomna anmälningar, för folk upptäcker att de blivit bestulna först när det är på jobbet. Och då är de på en helt annan geografisk plats. Men vi vill vara så brottsförebyggande vi bara kan vara, därför försöker vi nå ut med det här, avslutar Viktor Adolphson.