Avstängd. Den populära isbanan i Vällingby centrum är stängd – men det bryr sig inte tjuvåkarna om. Foto: Filip Magnusson

Tjuvåkning sker på avstängda skridskobanan i Vällingby

Skridskobanan i Vällingby centrum stängdes liksom stadens övriga isbanor på annandag jul på grund av smittspridningen. Men, har alla i Vällingby förstått det?

  • Publicerad 18:53, 11 jan 2021

Vissa respekterar inte att den är avstängd

I början av december öppnade isbanan i centrum för sjätte året i rad – och precis som på stadens övriga isbanor har det varit fullt med folk när förutsättningarna tillåtit.

Men den 26 december stängde staden isbanorna på grund av smittspridningen av coronaviruset, när regeringen kommit med nya striktare restriktioner.

Vakter och personal på plats

Men vet alla västerortsbor om detta? På isbanan i Vällingby åks det nämligen fortfarande.

– Vissa respekterar inte att banan är avstängd, säger centrumchefen Pernilla Andersson.

När Mitt i:s reporter besöker isbanan första torsdagen detta året är det dock i ärlighetens namn inte mycket som vittnar om att banan stängts.

Bara några små, översnöade skyltar längs sidorna meddelar att banan är avstängd.

Avstängd. Den populära isbanan i Vällingby centrum är stängd – men det bryr sig inte tjuvåkarna om. Foto: Filip Magnusson

Vi hoppas den kan öppna igen

Man måste borsta av snön för att kunna läsa vad det står.

Inbjudande bana

Några vägarbetskoner och ett vitt band omgärdar banan. Men lampor är uppsatta över banan och på boden intill står ett rött skynke uppsatt där det framgår att man är "Välkommen att glida in." Isbanan har inte heller täckts över, men Pernilla Andersson hävdar att Vällingby centrum gör åtgärder för att upprätthålla förbudet.

– Vi har skyltar, avspärrningar, vakter och värdar som cirkulerar runt centrum och torget. Men tyvärr, det är omöjligt att bevaka isbanan dygnet runt, säger hon.

Ni ska inte tydligare markera att den är avstängd?

Skyltarna kan vi se över. Men det är svårt att göra något åt snön.

Banan förblir stängd minst fram till den 24 januari.

Hoppas på en öppning

– Den kan öppnas igen efter 24 januari vid nya direktiv. Vi hoppas det. Men tills dess kan man hoppas att alla tar ett gemensamt ansvar och respekterar att isbanan inte ska användas med risk för smittspridning, säger Pernilla Andersson.