Snatteri. Riksåklagaren Petra Lundh vill prova om en tajt baddräkt är en besvärande omständighet. Foto: Thomas Carlgren/Mostphotos

Tjuv i tajt baddräkt kan bli fall för Högsta domstolen

En man gömde teknikprylar under en tajt baddräkt på Media markt i Barkarby. Nu vill riksåklagaren Petra Lundh att baddräkten ska bli ett fall för Högsta domstolen.

  • Publicerad 06:44, 22 dec 2021

Det var i januari i år som en 27-årig man greps strax utanför Media markt i Barkarby, misstänkt för snatteri.

Vakterna ertappade honom med varor till ett värde av 290 kronor, men de noterade något underligt med det plagg han gömde varorna i. Årstiden till trots bar han en tajt bakåtvänd baddräkt, något som tingsrätten senare menade enbart var avsedd för att underlätta stölden.

Tingsrätten dömde mannen för stöld trots att den summa han stal för i normalfallet inte når upp till den rubriceringen – utan brukar landa på ringa stöld (tidigare snatteri). Domstolen menade att baddräkten underlättade stölden och präglades av en "särskild förslagenhet".

Överklagade till HD

Mannen överklagade och hoppades på sänkt straff, men hovrätten gick på samma linje. Han valde då att överklaga fallet till Högsta domstolen.

Och det tycker riksåklagaren Petra Lundh är en god idé. Hon vill att HD ska pröva om den åtsittande baddräkten kan utgöra särskilt försvårande omständigheter.

– Eftersom HD inte tidigare har uttalat vad som kan utgöra sådana särskilt försvårande omständigheter tycker jag att det vore av värde att få ett sådant uttalande, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Innebär det här att fallet kommer att tas upp i HD?

– Inte nödvändigtvis, det bestämmer HD självständigt. Däremot är det vanligare att HD tar upp ett överklagande om riksåklagaren i en svarsskrivelse inte motsätter sig prövningstillstånd.

Det här gör riksåklagaren

Riksåklagaren är Sveriges högsta åklagare och är chef för Åklagarmyndigheten. Idag heter hon Petra Lundh och hon har i rollen exklusiv behörighet att föra talan i Högsta domstolen (HD).

Riksåklagaren utses av regeringen.

Högsta domstolen är den högsta instansen hos de allmäna domstolarna. HD:s huvuduppgift är att skapa prejudikat, alltså vägledande avgöranden.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Snatteri. Riksåklagaren Petra Lundh vill prova om en tajt baddräkt är en besvärande omständighet. Genrebild. Foto: Mostphotos