I våras larmades polisen om en pågående båtmotorstöld i Vaxholm. De misstänkta tjuvarna flydde men den ene, en 51-årig man, greps senare samma natt i Arninge, av en hundpatrull.

Nu har mannen dömts av Attunda tingsrätt för blåljussabotage, för att ha hotat att skada eller döda polishunden som hindrade honom från att komma undan.

Tog grepp på hunden

Polisen som förde hunden har vittnat om att 51-åringen lyckades ta ett grepp ”så att det såg ut som att han försökte knäcka nacken på hunden”, eller strypa den.

Först efter att polismannen använt batongen släppte 51-åringen greppet.

I förhör har mannen hävdat att han inte var på Ytterbyvägen i Vaxholm där två båtmotorer stals, att han inte visste att lastbilen han körde var stulen och att han aldrig försökt skada polishunden som värderats till över 300 000 kronor.

Redan tidigare dömd till utvisning

Tingsrätten tyckte annorlunda, bland annat eftersom ett par stövlar och en ryggsäck med verktyg som lämnats kvar på brottsplatsen kunde kopplas till honom.

På stövlarna återfanns 51-åringens dna och på en film från butiken Biltema fanns en sekvens som visar hur en man som liknar honom inhandlar de verktyg som senare hittades.

Mannen dömdes för sabotage mot blåljusverksamhet – för att ha försökt hindra polisverksamhet genom att skada hunden, för stöld samt för olovligt brukande till åtta månaders fängelse.

Han ska dessutom betala närmare 200 000 kronor i skadestånd. Tidigare har mannen dömts för andra brott, bland annat till utvisning med förbud att återvända till Sverige före 2030.