Österåker

Ungdomsvård, ungdomsövervakning respektive skyddstillsyn. Det blev domen mot tre unga tonårstjejer som i början av året angrep två jämnåriga flickor utanför Österåkers sportcenter i Åkersberga.

Tjejerna dömdes bland annat för misshandel, olaga hot och ringa narkotikabrott.

https://www.mitti.se/nyheter/ungdomar-greps-for-misshandel-vid-idrottshall-6.27.33217.20591d98da

Överfallet inträffade 3 februari, efter en idrottslektion. När de två flickor skulle lämna Österåkers sportcentrum på Hackstavägen i Åkersberga möttes de tre svartklädda och maskerade tjejer. Dessa uppmanade flickorna att följa med dem upp till ett skogsparti i närheten.

Sparkar och slag

När flickorna vägrade visade de maskerade tjejerna att de hade knivar och gick till attack mot den ena flickan med sparkar och slag.

En lärare försökte gå emellan men blev även hon hotad med kniv varpå en man ingrep och lyckades föra flickan i säkerhet till ett kontor inne sportcentrumet.

De tre tjejerna nekar alla till brott och hävdar att agerat i självförsvar. Att de hade skidmasker på sig förklarade de med att det är mode och att det var kallt ute. Det trodde inte tingsrätten på.

Inte grov misshandel

Däremot, höll inte tingsrätten med åklagaren om att misshandeln varit grov, utan dömde tjejerna för misshandel av normalgraden.

Av domen framgår att de tre inte kände flickorna de överföll. Motivet var att någon ska ha uttryckt sig nedsättande om en av de tre.

Samtliga tre var påverkade av narkotika när de greps. En av de tre dömdes även för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd för brott i samband med att hon greps av polisen efter misshandeln.

Två av tjejerna dömdes dessutom för rån och rånförsök, för att några dagar tidigare i en annan Stockholmskommun, ha tvingat till sig kläder av jämnåriga under knivhot.

Förutom ungdomsvård, ungdomsövervakning respektive skyddstillsyn ska de tre och deras vårdnadshavare även betala skadestånd till de två flickorna i Åkersberga.