I Göteborgspostens granskning framgår att en tjänsteman på ett kommunalt bolag i Järfälla satt på dubbla stolar.

Samtidigt som Ola Serneke arbetade med en investering i Barkarby satsade han miljoner på en liten fjällort. Här hade tjänstemannen en stuga och senare hade de båda ledande positioner i bolaget kopplat till fjällorten.

Gav tips inför förhandlingar med kommunen

Granskningen visar att tjänstemannen och Ola Serneke hade kontakt under flera års tid och att tjänstemannen främjat finansmannens affärer i kommunen. Tjänstemannen tipsade och gav råd till Ola Serneke inför förhandlingarna med kommunen gällande markanvisningen av miljardprojektet Barkarby City.

Tjänstemannens dubbla intressen ledde till att han blev avstängd och bara dagar innan Göteborgspostens avslöjande blev han avskedad. Det uppger kommunen till GP.

Tjänstemannens försvar

Tjänstemannen skriver i ett mejl till Göteborgsposten att hans arbete inte har något att göra med anvisning av mark. Han skriver att han inte kan påverka plan- och exploateringsavdelningen eller politikerna som beslutar om ytor och priser.

Men det spelar ingen roll i fråga om jäv, enligt en expert som GP har pratat med.

– I den nya lagstiftningen är det förtydligat. Tidigare sa man att man ska vara opartisk när man fattar ett beslut. Men nu säger man att man ska vara opartisk när man handlägger ett ärende, säger Jan Turvall, expert på förvaltningsrätt vid Göteborgs universitet till tidningen.