Serneke har stora byggplaner i Barkarby. Foto: Åsa Sommarström/Mostphotos

Tjänsteman avskedad – främjade Sernekes miljardprojekt

En tjänsteman i Järfälla främjade Sernekes miljardinvesteringar i Barkarby. Samtidigt investerade bolaget i en fjällort – där tjänstemannen hade stuga. Nu har han avskedats, avslöjar GP.

  • Publicerad 12:11, 5 maj 2021

Man ska vara opartisk när man handlägger ett ärende.

I Göteborgspostens granskning framgår att en tjänsteman på ett kommunalt bolag i Järfälla satt på dubbla stolar.

Samtidigt som Ola Serneke arbetade med en investering i Barkarby satsade han miljoner på en liten fjällort. Här hade tjänstemannen en stuga och senare hade de båda ledande positioner i bolaget kopplat till fjällorten.

Gav tips inför förhandlingar med kommunen

Granskningen visar att tjänstemannen och Ola Serneke hade kontakt under flera års tid och att tjänstemannen främjat finansmannens affärer i kommunen. Tjänstemannen tipsade och gav råd till Ola Serneke inför förhandlingarna med kommunen gällande markanvisningen av miljardprojektet Barkarby City.

Tjänstemannens dubbla intressen ledde till att han blev avstängd och bara dagar innan Göteborgspostens avslöjande blev han avskedad. Det uppger kommunen till GP.

Tjänstemannens försvar

Tjänstemannen skriver i ett mejl till Göteborgsposten att hans arbete inte har något att göra med anvisning av mark. Han skriver att han inte kan påverka plan- och exploateringsavdelningen eller politikerna som beslutar om ytor och priser.

Men det spelar ingen roll i fråga om jäv, enligt en expert som GP har pratat med.

– I den nya lagstiftningen är det förtydligat. Tidigare sa man att man ska vara opartisk när man fattar ett beslut. Men nu säger man att man ska vara opartisk när man handlägger ett ärende, säger Jan Turvall, expert på förvaltningsrätt vid Göteborgs universitet till tidningen.

I planen för det nya området i Järfälla ingår bland annat en skidtunnel. Foto: Serneke Group

Sernekes planer i Järfälla

Järfälla kommun och Serneke, där Ola Serneke är huvudägare, tecknade i december ett köpe- och exploateringsavtal för utveckling av sju kvarter om totalt 130.000 kvadrameter i Barkarby.

Serneke planerar för en blandstad med stort inslag av idrott och kultur med Stockholmregionens första skidslinga inomhus i kombination med kontor, hotell, konferens, bostäder, handel och service.

Kvarteren ligger i direkt anslutning till Barkarby station, ett av Stockholmsregionens största framtida trafiknav.

Källa: Järfälla kommun

Visa merVisa mindre