Alla hundar kan lära sig att söka efter svamp.

Det berättar hundexperten Kicki Fellstenius. Tillsammans med beaglen Tage visar hon hur Mitt i:s läsare – och våra lurviga vänner – kan få en fördel i jakten på skogens guld inför den kommande svampsäsongen.

Ett stenkast in i Grimstaskogen träffar vi de två vännerna.

– Det är väldigt viktigt att ha roligt, då blir det mycket lättare, säger Kicki Fellstenius.

Det första steget är att vänja hunden vid svamplukten, berättar hon.

Kicki tar en bit godis och en vanlig kantarellsvamp – som i det här fallet är köpt från affären, men det går lika bra att öva med en plockad. Tage får sedan sitta fint och ta godisbiten från mattes hand, utan att samtidigt äta svampen.

Nästa steg är att lägga svampen en bit bort på marken.

Tage följer Kickis steg och ser ut att vara minst lika glad över att vara i skogen som att få godis eller leta svamp. Det spritter i benen.

– Vi har faktiskt inte övat än på det här den här säsongen. Därför undrar han nog vad det är jag egentligen håller på med.

Funkar att träna hemma

Sedan fattar han vinken. Tage sätter sig fint i mossan och väntar på kommando från matte. Kicki kallar med ordet ”kantarell”. Han går fram och sätter nosen mot svampen.

– Duktig pojke.

Kicki Fellstenius är hundpsykolog och hundinstruktör på Glada Jyckar, ett företag hon startade på 90-talet och driver på heltid sedan ungefär tio år tillbaka.

Hon berättar att de sett ett ökat intresse till svampletarkurserna det här året. Enligt henne kan det vara att många har skaffat hund under coronaåret.

– Det är en annan typ av hundägare som har skaffat hund. Många vill ha en ny familjemedlem, eller något mer i sitt liv. Då passar det bra att lära sig leta svamp tillsammans.

Att träna svampletning hemma går bra, berättar hon.

Och då rekommenderar Kicki Fellstenius positiva träningsmetoder. Övningar som belönar positiva beteenden och där hundens välmående står i fokus.

Hon berättar att alla hundar kan lära sig hitta svamp, oavsett ras eller ålder.

– Min första hund var elva år och det gick bra. Jag har haft mopsar med sina korta nosar som lärt sig.

Kicki går iväg en bit bort igen och gömmer svampen utan godiset. Hon ger klartecken till Tage, som på mindre än fem sekunder nosar upp gömman.

Hon berättar att nästa steg är att att öka avståndet.

– Egentligen är det inte svårare än så, säger hon.

Ska kunna leta själv

Målet är att hunden själv ska kunna få vittring, hitta och markera under svampplockningen.

– Det kan finnas svamp som är farlig, så jag rekommenderar att bara träna på kantarell. Helst ska hunden inte ta svampen i munnen.

Väl i skogen är det viktigt att ha roligt.

– När hundarna får jobba med nosen mår de bra. Sedan är det en väldigt rolig grej för oss hundägare också eftersom man hittar svamp!