När Karolinska universitetssjukhuset vid årsskiftet slutar att erbjuda hemförlossningar finns inte längre möjligheten att föda hemma i Region Stockholm i sjukhusens regi.

Om nu inte Karolinska plockar upp stafettpinnen igen, eller övriga förlossningskliniker hakar på.

För enligt den budget som det nya mittenstyret i regionen lagt fram ska möjligheten till hemförlossning stärkas, och i deras politiska plattform står att den ”ska värnas”.

Men som för all vård handlar det om pengar. Förlossningsklinikerna får betalt per förlossning. I september höjdes ersättningen till 53 585 kronor för en ”normal” förlossning.

Klinikerna kan, förutom detta basuppdrag, teckna avtal för tilläggsuppdrag. Ett gäller för tidiga födslar. Ett annat ”sammanhållen vårdkedja” och innefattar även mödravård samt ”Min barnmorska”, där samma team barnmorskor finns runt kvinnan under graviditet och förlossning.

Uppdragen ger extra pengar.

Särskilt uppdrag

Ytterligare ett tilläggsuppdrag gäller hemförlossning, enligt uppgifter från Socialdemokraternas presstjänst.

Och under nästa år satsas tio miljoner kronor på Min barnmorska och hemförlossning.

Frågan är nu om förlossningsklinikerna nappar.

Ännu har inga sådana avtal meddelats, men Karolinska universitetssjukhuset har tidigare uppgett att de har för avsikt att söka uppdraget för sammanhållen vårdkedja och Min barnmorska.

Kirsten Nisted, hembarnmorska sedan 1995, är försiktigt optimistisk:

– Det är bra att de ser behovet och avsätter pengar till det. Det är viktigt, och en mänsklig rättighet, att kvinnor får välja var de ska föda.

Hon befarar dock att förlossningsklinikerna inte kommer att tycka att de har resurser till det.

– Förlossningsvård är dyrare än man tror. Och det krävs en organisation med erfarna barnmorskor som vill och kan arbeta med hem förlossningar.

De som inte har kunnat få en hemförlossning via Karolinska har fått betala sina barnmorskor själva. Kirsten Nisted har haft 20 hemförlossningar hittills i år, och i fjol 30.