Det började med en tanke om att åka ut i Stockholms skärgård och upptäcka nya, vackra platser, och samtidigt leverera bra musik. Det säger Tina Ahlin, Värmdöbo och musiker som startade Skärgårdsturnén 2016.  

– Vi letade upp gamla borgar, fält och ängar, bygdegårdar och liknande, där vi skulle kunna göra plats för en scen, säger hon.

Tina Ahlin.

Tina Ahlin.

pressbild

Turnerar söderut längs kusten

Sedan dess har hon bjudit med sig olika folkkära artister år efter år. Årets besättning i Skärgårdsturnén är ett rutinerat gäng – Malena Ernman, Viktoria Tolstoy och Marie Nilsson Lind – som alla bidrar med olika genrer.

– Jag älskar att jobba med de här människorna, det var inte svårt att säga ja. De är alla fantastiska musiker, det är roliga nummer och fina texter. Och Tina själv sprider så mycket värme och glädje med sitt leende, säger operasångerskan Malena Ernman och tillägger att det känns lyxigt att vara gästartist och slippa producera hela showen.

Malena Ernman.

Malena Ernman.

Frida Funemyr

De bor tillsammans på två-mastade skeppet Briggen Tre Kronor som tar dem runt till alla spelplatser. Tidigare har de rört sig enbart i Stockholms skärgård, från Östhammar i norr till Dalarö i söder. Nytt i år är att det blir en spelning i Värmdö, på Malma gård, efter det drar de söderut längs Östersjökusten, hela vägen ner till Kalmar.

– Det blir den längsta skärgårdsturnén hittills, väldigt spännande! Med ny publik och nya platser. Vi har genom åren fått frågan ”Varför spelar ni inte utanför Stockholm? Snälla kom hit!”. Så nu testar vi det, säger Tina.

Helt nyskrivet material utlovas och enligt Tina ”en hisnande bredd musikaliskt men med en röd tråd”.

– Vi bidrar med olika saker: Malena musikal och barock, Viktoria med jazz, Marie med fantastiska monologer och jag kommer sjunga och spela lite munspel och dragspel, bland annat. En del oväntade duetter blir det.

Skärgårdsturnén har premiär på Malma Gård på Värmdö den 19 juli.