Allt började i Paris där konstnärerna Martin Ålund och Torbjörn Johansson, som driver Kummelholmen, arbetade i en gästateljé för konstnärer från olika delar av världen. Tillsammans bildade de konstnärskollektivet GoGo och bestämde sig för att göra gemensamma konstutställningar runt om i världen där idén till utställningen utgick från platsen.

GoGo har tidigare ställt ut i bland annat Frankrike och Belgien, nu har turen kommit till Sverige, Vårberg och Kummelholmen.

Lång tid av värme

Platsen är speciell, panncentralen Kummelholmen var fram till 1997 en oljeeldad hetvattencentral som levererade varmvatten och energi till boende och verksamheter i Vårberg. 2013 togs den i bruk igen, då som konsthall, och nu knyter de i sin senaste utställning Värme/Energi an till historien genom att titta på den ur olika perspektiv.

– Värme och energi är något man behöver även på andra sätt än rent tekniskt, dels rent mänskligt och dels i kultur och konst, säger Martin Ålund.

Stor bredd bland konstnärer

De inbjudna konstnärerna arbetar med olika uttryck och har varierande ålder och erfarenhet. Många arbetar med energi som rörelse. Mitt i rummet tronar Lydia Belevich satellit av metall, plast och tyg.

– Den handlar om hur satelliten spelar roll i det moderna samhället, hur man sprider och samlar information. Men också om tekniken och mänsklighetens försök att både överleva och få kontroll och vara människa, säger Martin Ålund.

Bland verken finns även Daniela Hedmans skulptur i koppar, björkträ och pinnar som för tankarna till vindspel och drömfångare.

– Det är en transport av energier. Och luft tar sig in i tunnlar och tar nya vägar runt i rummet. Man kan se hur de påverkar varandra både fysiskt och som ett pågående energiflöde, säger Torbjörn Johansson.

"Blir som ett hjärta"

Konstnärerna har skrivit texter till sina verk. Men främst tycker Martin Ålund eller Torbjörn Johansson att konstverken ska stå för sig själva så att var och en får göra sin egen tolkning. I ett rum längst in i konsthallen strålar oranget ljus och värme emot besökarna, stora svarta tygstycken hänger på väggarna och på golvet värmer element upp rummet.

–Det är väldigt varmt och ljust därinne. Värmeaggregatet blir som ett hjärta. Som det innersta innersta som finns i egyptiska tempel. Det blir en slags magi, säger Martin Ålund.

Torbjörn Johansson ser Marja-Leena Sillianpääs och Leif Elgrens verk mer som ett kretslopp.

– Jag tänker att förut så altrades det värme och energi här. Nu är konsthallen kall och fuktig men i det här rummet kommer man tillbaka till värmen, säger han.

Totalt medverkar 23 konstnärer i utställningen som visas fredag, lördag och söndag till och med den 17 oktober.