En marknadstung adventstid väntar Mälaröarna. Och först ut i säsongen är Skå IK, med sin allra första julmarknad på Svanängens IP.

– Idén kläcktes förra året när vi var runt på några andra julmarknader. Sedan fick den idén gro till sig och nu bestämde vi att vi kör. Vi hoppas att det blir en ny tradition, säger Johanna Eggvall, en av fyra festivalgeneraler i Skå IK.

Inte bara knallar

Det kommer finnas smycken och hantverk till salu, stickat, virkat och sytt, snickrade fågelholkar och annan träslöjd. En skolklass kommer sälja kolbullar, en lokal bonde kommer sälja fårskinn och närproducerade korvar och Svenska kyrkan kommer vara på plats med ett bord.

– Men vi ville inte bara ha knallar, utan en rolig marknad för hela familjen. Så det kommer också finnas en tomte och ansiktsmålning och livemusik som spelar, säger Johanna Eggvall.

Hon hoppas att Mälaröborna ska vara sugna på julstämning redan i mitten på november.

– Vi bestämde oss för att ha det så tidigt för att det blir så mycket sedan, från första advent. Då blir det konkurrens och man hinner kanske inte runt alla marknader. Så nu blir vi instället den första, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/drottningholms-julmarknad-stalls-in/repvjx!Ol3ED540nTpANMmDUCu0yw/

Var: Adelsö festplats

När: 26 november klockan 11.00 till 15.00

Vad: Lotteri, chokladhjul, fika och försäljning av bland annat kransar, julpynt, smycken, smide och bakverk. Julsånger sjunges, tomten kommer och BondenKockens foodtruck är på plats.

Var: Kriminalvårdens julmarknad i Svartsjö

När: 26 november och 10 december klockan 10.00 till 15.00.

Vad: Snickeri, som skärbrädor och bänkar, keramik, textilhantverk och julblommor. Det kommer också finnas servering med glögg och pepparkakor.

Var: Ekebyhovs slotts julmarknad

När: 27 november klockan 12.00 till 16.00.

Vad: Runt 30 utställare med bland annat mat, hantverk och lotterier. Träkvista Sjöscoutkår har hand om kaféet.

Var: Jungfrusunds marina

När: 3 december klockan 11.00 till 16.00 och 4 december klockan 11.00 till 15.00.

Vad: Delikatesser, konst, lokalt hantverk och granar till salu. Det blir också musik och tomtebesök.

Var: Kaggeholms slott

När: 10 december klockan 12.00 till 16.00.

Vad: Lotteri, fika, korv med bröd och glögg, hantverk, julgodis, blommor och ljus till försäljning. Det blir också ponnyridning mellan klockan 13.00 och 15.00 och luciatåg klockan 13.00 och klockan 15.00 med Kaggeholms musiklinje.

Var: Rosenhills julmarknad

När: 10 och 11 december klockan 11.00 till 16.00

Vad: En liten marknad som också fungerar som Rosenhills säsongsavslutning.

Var: Ölsta folkets hus och park

När: 11 december klockan 12.00 och 16.00.

Vad: Hantverk till salu och glöggkafé, julmusik, barnbio, julklappsfiske, tombola, chokladhjul, ponnyridning och ett ridande luciatåg.