Det utbröt stora protester när det blev känt att den populära hundrastgården på Årstafältet, en av stadens största, skulle stänga till följd av byggena i området. 866 namnunderskrifter samlades in och många engagerade sig för att hitta en ny plats.

Först var stadens plan att en ny rastgård skulle hamna mellan Lidl och Enskede rackethall. Men sedan ändrades planerna eftersom Årsta golf, som också måste flytta från Årstafältet, har fått en anvisad plats där.

Nästan lika stor som i Årsta

I stället hamnade nya "Tassmötets hundrastgård" norr om Sturebyskolans bollplan, på Tystbergavägen. Den är cirka 3000 kvadratmeter stor.

– När det blev känt att hundrastgården skulle bort från Årstafältet fick vi in många klagomål. Det var tydligt att det finns ett stort behov i området. Efter mycket letande och olika turer blev det den här platsen, säger Pierre Persson, enhetschef i Enskede-Årsta-Vantör.

Sturebybon Gunilla Hurtig är en av dem som engagerat sig för en ny hundrastgård. Hon är mycket nöjd.

Glada. Gunilla Hurtig och hennes hund Mascot (på bänken) gillar den nya hundgården.

Glada. Gunilla Hurtig och hennes hund Mascot (på bänken) gillar den nya hundgården.

Sanna Lindberg

– Vi har kämpat länge och fått precis det vi vill ha. Agility-redskap, sittmöbler och en stor yta. Träd och buskar. Här trivs hundarna, det händer saker på platsen. Min hund Mascot gillar det, säger Gunilla Hurtig.

Ytterligare en hundgård

Under helgen som gick var det invigning.

– Det blev väldigt lyckat! Jag höll ett litet anförande och sedan grillade vi korv. Det var trevligt, säger Gunilla Hurtig.

Ny. Hundrastgården i Hagsätraskogens naturreservat.

Ny. Hundrastgården i Hagsätraskogens naturreservat.

Jimmy Andersson

En ny hundrastgård är också på plats i Hagsätraskogens naturreservat. Den är cirka 800 kvadratmeter stor.