En del hitlåtar växer ut ur topplistorna. Men monsterhiten ”The final countdown” av Väsbybandet Europe från 1986 spelar i en annan liga.

Dagens Nyheter uppmärksammade nyligen att låten passerat en miljard lyssningar på Youtube – flera hundra miljoner fler än Michael Jacksons ”Thriller”.

– Ja, man tror nästan inte att det är sant, säger sångaren och låtens upphovsman Joey Tempest (Joakim Larsson), till DN.

– Den har sin lilla story och lever sitt eget liv där ute numera. Det här fanns förstås inte i sinnebilden när låten skrevs, men det är väldigt kul för hela bandet. En sådan här uppmärksamhet bidrar till att vi kan fortsätta jobba, åka ut och spela runt världen.

Bröllop och begravningar

Nu spelas ”The final countdown” överallt: på fotbollsmatcher, begravningar och i tv-serier.

Men vad är det med Europes låt som talar till så många? Musikprofessor Mattias Lundberg har en idé.

– Alla låtar som får den här typen av liv har ett instrumentalparti. Men det som står ut med ”The final countdown” är att den har en jämn, harmonisk puls, den lite visartade harmoniken skulle nästan kunna vara en romantisk folkmusikskildring från tidigt 1900-tal.

– Sedan tror jag också att science fiction-temat i texten, att de måste lämna jorden och stäva ut i rymden, spelar in, säger Mattias Lundgren, till DN.