– Det är två perfekta tennisbanor, helt perfekta och så nära. Det kostade kanske 80 spänn för en timme och rätt många spelade, säger Sylwester Libisz som bor i Birkastan.

Han ser Karlbergs slott från sitt fönster och suckar.

– Jag brukar cykla förbi där men det är aldrig någon som spelar på dem. Många undrar vad som hänt men har inte fått någon förklaring.

Försvarsmakten får inte hyra ut

Förr kunde vem som helst gå till vakten på Karlbergs slott, betala och få nyckeln till tennisbanorna. Det hela ordnades av försvarets anställda i Karlbergs skytte- och idrottsförening som arbetar på området.

Men för runt sju, tio år sedan upptäckte Försvarsmakten att man inte har rätt att bedriva kommersiell verksamhet, enligt Niklas Englund, kommunikationschef på Militärhögskolan Karlberg. De hyr området av Fortifikationsverket.

– Det var kanske inte helt förenligt med hur myndigheten ska hantera sina resurser. Det är fina banor men det går inte att göra så mycket åt, tyvärr, säger han och fortsätter:

– Sedan dess är tennisbanorna en personalförmån och för våra kadetter och studenter. Hade vi inte använt dem hade vi tagit bort dem.

Militära skyddsobjekt

Det spända världsläget med kriget i Ukraina har fått Försvarsmakten att öka verksamheten i parken. Hela området är myndighetens och de kan stänga av hela eller delar av området vid behov.

Både tennisbanorna och hinderbanan är inhägnade och klassas som militära skyddsobjekt. Tar man sig förbi avspärrningarna finns egentligen fängelse med i straffskalan, säger Niklas Englund.

– Rent tekniskt är det bara svenska medborgare som har rätt att röra sig där. Teoretiskt skulle det vara möjligt att låta folk spela tennis gratis men vem ska sköta allt och kontrollera att de som spelar är svenska medborgare?