Tennisbanan blir kvar, åtminstone tills vidare. Foto: Google maps

Tennisbanan blir kvar på Lägret – tills vidare

Trots att tidigare planer tytt på motsatsen blir tennisbanan kvar på Lägret i Vaxholm, tills vidare. Det säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C). – Vi vill ha medborgardialog innan vi gör något.

  • Publicerad 06:15, 19 nov 2020

Jag lovar varken det ena eller det andra. Vi får ta det efter en dialog med Vaxholmsborna

Den som varit orolig för att tennisbanan vid Lägret i Vaxholm ska försvinna kan andas ut. Kommunen har inte för avsikt att utöka parkeringarna på tennisbanans bekostnad, åtminstone inte utan att Vaxholmsborna först fått säga sitt.

– Det fanns först planer på att ta bort tennisplanen, då kunde man ha fler p-platser. Men jag lovar varken det ena eller det andra. Vi får ta det efter en dialog med Vaxholmsborna, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C).

Brist på p-platser

Att Vaxholm har stor brist på just parkeringsplatser är ingen nyhet. Därför är det kanske inte så konstigt att man började fundera på om inte tennisbanan skulle kunna bli p-platser när Tennisklubben 2018 fick en ny inomhusbana i Campus Vaxholm.

Dessutom är det ju redan parkeringsplatser på vardera sidan om tennisbanan.

Men idén gillas inte av alla. Runt 30 nya p-platser kan också ses som ett ganska trist utbyte för att nagga populära Lägret i kanten. Därför har kommunen tänkt om och vill invänta synpunkter innan man gör något.

Lekplats rustas upp

– Just nu gör vi inget med mer med Lägret än rustar lekplatsen. Det finns med i budgeten och sätter igång 2021, säger Malin Forsbrand till Mitt i.
– Om vi ska göra något större kommer vi ha en dialog först.

– Lägret är vår mötesplats, vi har strömmingsloppet och midsommarfirande där, och det är bra med gröna ytor. Vad vill vi med vårt gröna hjärta?

När det gäller detaljplanen som håller på att tas fram för Lägret är hon noga med att betona att den visserligen kommer göra det möjligt att göra tennisbanan till p-platser – men att det alltså inte automatiskt betyder att det blir så.

Flexibel plan

– Detaljplanen ska möjliggöra både p-platser och tennisbana. Det enda nya är att man befäster att man kan ha parkeringar.

Dessutom ska den nya planen göra så att de befintliga p-platserna tillåts, eftersom de egentligen strider mot den gamla detaljplanen från 1926.

Lägret - Vaxholms stadspark

•Lägret var från början ängs- och åkermark som under 1800-talet började användas för militära ändamål: exerciser, skjutövningar, parader och idrott.

•Under andra världskriget användes Lägret för potatisodling.

•Efter att kommunen övertog marken 1930 utvecklades Lägret till en stadspark med trädplanteringar och plats för avkoppling och lek.

Källa: Vaxholms stad

Visa merVisa mindre