Pandemin har varit tuff för Stockholms museer. Nu är det nystart som gäller och kreativa lösningar för att locka tillbaka publiken. På Tekniska museet satsar man på kvällsöppet, alla dagar i veckan.

– Det är helt nytt. Ända sedan i våras har vi tittat på möjligheten att öka öppettiderna så att vi kan sprida ut besökarna mer. Vi vill också att så många som möjligt ska kunna besöka museet på tider som passar dem, säger pressansvarige Calle Ros-Pehrson.

Visningar och vin

Starten gick den 1 oktober. Sedan dess kan man titta på utställningarna fram till klockan 22, och hänga med på någon av de tre visningar som ges per kväll. Restaurangen håller också öppet.

– Det är väldigt många barnfamiljer som besöker museet. Nu hoppas vi nå unga vuxna och andra utan barn. Det kan vara perfekt för dem att komma på kvällen, och kanske ta ett glas vin i restaurangen också, säger Calle Ros-Pehrson.

Kläder för Mars

Han betonar att de utställningar som pågår passar vuxna väl. Den egenproducerade utställningen Hype Human handlar om geneditering och artificiell intelligens. Moving to Mars (utlånad av Design Museum i London) har designperspektiv och visar kläder, möbler och arkitektur anpassade för ett liv på Mars.

Utställningen Antropocen handlar däremot om tillvaron på jorden – om hur vi människor påverkat geologi, klimat och ekosystem på ett omfattande och brutalt sätt.

– Det är en utställning om hållbarhet och om hur vi tar hand om vår planet och är förstås väldigt intressant för vuxna, säger Calle Ros-Pehrson.