Plagg för rymden. I utställningen "Moving to Mars" kan man bland annat se kläder designade för ett liv på Mars. Foto: Ana Gerdén

Tekniska satsar på kvällsöppet – med kroghäng

Tekniska museet är många barnfamijers favoritmuseum. Nu vill man locka fler unga vuxna – och slår upp dörrarna alla kvällar i veckan.

  • Publicerad 12:53, 1 okt 2021

Pandemin har varit tuff för Stockholms museer. Nu är det nystart som gäller och kreativa lösningar för att locka tillbaka publiken. På Tekniska museet satsar man på kvällsöppet, alla dagar i veckan.

– Det är helt nytt. Ända sedan i våras har vi tittat på möjligheten att öka öppettiderna så att vi kan sprida ut besökarna mer. Vi vill också att så många som möjligt ska kunna besöka museet på tider som passar dem, säger pressansvarige Calle Ros-Pehrson.

Visningar och vin

Starten gick den 1 oktober. Sedan dess kan man titta på utställningarna fram till klockan 22, och hänga med på någon av de tre visningar som ges per kväll. Restaurangen håller också öppet.

– Det är väldigt många barnfamiljer som besöker museet. Nu hoppas vi nå unga vuxna och andra utan barn. Det kan vara perfekt för dem att komma på kvällen, och kanske ta ett glas vin i restaurangen också, säger Calle Ros-Pehrson.

Vision. Möbler skapade för en tillvaro på en planet långt borta. Foto: Anna Gerdén

Kläder för Mars

Han betonar att de utställningar som pågår passar vuxna väl. Den egenproducerade utställningen Hype Human handlar om geneditering och artificiell intelligens. Moving to Mars (utlånad av Design Museum i London) har designperspektiv och visar kläder, möbler och arkitektur anpassade för ett liv på Mars.

Utställningen Antropocen handlar däremot om tillvaron på jorden – om hur vi människor påverkat geologi, klimat och ekosystem på ett omfattande och brutalt sätt.

– Det är en utställning om hållbarhet och om hur vi tar hand om vår planet och är förstås väldigt intressant för vuxna, säger Calle Ros-Pehrson.

Visningar och temakvällar i museet

Aktuellt: Tekniska museet på norra Djurgården har öppet till klockan 22 alla kvällar i höst.

Utställningar: Moving to Mars, Antropocen och Hype Human, med flera. Visningar varje kväll av dess tre utställningar.

Barkvällar: Gäster bjuds in till temakvällar. Den 20 oktober är det klimattema och den 10 november handlar det om biohacking.

Besök ska bokas: Man ska boka sitt museibesök i förväg, oavsett om man besöker museet dagtid eller på kvällen. Det gör man via museets webbsida.

Visa merVisa mindre

Mänsklig påverkan. Utställningen Antropocen visar vilken påverkan människan har på planeten – på geologin, klimatet och ekosystemen. Foto: Anna Gerdén