Östermalmsbon Ted Bäckström går på Kungliga svenska balettskolan. Nyligen hade skolans uppsättning av Den lille prinsen premiär med Ted i huvudrollen.

Det är en saga från 1943 av Antoine Saint de Exupéry som handlar om en pojke som reser runt i världen för att få svar på vad kärlek och vänskap är.

Mitt i pratade med Ted några timmar innan han gick upp på scen.

– Det ska bli jättekul! Vi har jobbat på delar av föreställningen i ett och ett halvt år men lite mer intensivt nu det senaste halvåret.

All träning har lönat sig då Ted både är huvudroll och har vunnit stipendium. Däremot är han osäker på om han vill dansa i framtiden.

All träning har lönat sig då Ted både är huvudroll och har vunnit stipendium. Däremot är han osäker på om han vill dansa i framtiden.

Tilo Stengel

– Det jag ser mest fram emot just nu är att stå på scen.

Många repetitioner krävs för att allt ska sitta.

Eleverna är i skolan både på lördagar och sent på vardagskvällarna, vilket tillsammans med det andra skolarbetet inte lämnar mycket tid över till annat.

Det är inget som stör Ted särskilt mycket.

– Alla är här av samma anledning och alla tycker det är kul, så då blir det lättare, säger han.

Stipendium i Berlin

Trots hårt jobb tycker han fortfarande om att dansa, men det går lite upp och ner.

– Jag vet inte om jag vill hålla på med dans i framtiden. Visst hade det varit kul att fortsätta, men jag tror inte att jag kommer vilja jobba med det på heltid. Men det är från och till, vi får se vad jag känner lite närmare inpå gymnasievalet.

Tidigare i år deltog han i den internationella danstävlingen Tanzolymp i Berlin och lyckades dansa till sig ett stipendium, vilket han inte hade förväntat sig.

– Det var speciellt att få åka utomlands och tävla, folk från hela världen var där. Jag hade övat länge och så fick man uppträda tre minuter totalt. Det var det.

– Själva uppträdandet gick inte som jag hade tänkt mig så det kändes jättebra att få stipendiet. Jag blev väldigt förvånad.

Lite nervös

Den 11 juni sätts Lilla prinsen upp på Operan under Kungliga svenska balettskolans sommargala tillsammans med två andra föreställningar från grundskolan och gymnasiet.

– Jag brukar bli lite nervös precis innan jag går upp på scen men inte hela dagen, eller dagarna innan. Det blir bättre och bättre ju längre tid man är på scen och dansar.

Har du något tips på hur man kan hantera nervositet?

– Jag brukar försöka hålla mig lugn och tänka positivt, inte tänka på det som kan gå fel. Då brukar det gå bra.