Mitt i kunde nyligen berätta att Teatern under bron, som sedan förra året hållit till på pontonen under Liljeholmsbron, den här sommaren lägger verksamheten på is på grund av pandemin.

Men det betyder inte att det blir kulturlöst under bron.

– Vi behövde tänka om utifrån de restriktioner som varit. Nu skapar vi i stället ett 300 kvadratmeter flytande galleri, där konst skapas tillsammans med stockholmare, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Ut på pontonen flyttar organisationen ARTmovement, som håller workshops i konst. Nu i helgen är konstnärerna Daniel Svahn och André Batista först ut med bland annat en workshop i kreativt återbruk.

Aktiviteter kommer att hållas helger på pontonen fram till första helgen i juli. Alla är välkomna att delta, men åtgärder kommer vidtas på plats så trängsel inte uppstår.

Konsten är på plats fram till och med 8 juli. Efter det är det ska sportaktiviteter hållas på pontonen, fram till oktober. Vad för aktiviteter det blir är inte klart i nuläget.

Nya platser för kultur

Pontonen är ett sätt för staden att möjliggöra för fler, och underutnyttjade, ställen för kultur.

– Det ökar tryggheten och rörligheten, och är ett sätt för stockholmare att upptäcka nya platser. Jag var på Teatern under bron förra året. Det var magiskt, och det är en plats som annars mest är en parkering.

Pontonen har tillstånd att ligga under bron fram till och med nästa år. Den kom till lite på prov, för att se hur kulturen skulle passa in där. Om den kan bli permanent kan inte kulturborgarrådet svara på i dagsläget.

Generellt skulle dock Jonas Naddebo se att fler, mer ovanliga miljöer viks åt kulturen.

– Vi bor i en fantastisk vattenstad, det vore kul om vi kunde använda oss av det mer. För mig handlar det om att utmana normen för vad vi gör på vattnet och våra kajer.