Författaren Anna Höglunds historia om de två små grisarna Didi och Gogo, som väntar på en buss som inte kommer, är en fri tolkning av Samuel Becketts klassiska pjäs I väntan på Godot.

Nu har historien återigen blivit teater, men i ny form.

– Anna Höglund hade tänkt sig boken som teater redan när hon skrev den, säger Agneta Attling som är producent på Dockteatern Tittut.

Turné

Det var på Tittuts hemmascen på Lundagatan som Didi och Gogo väntar på bussen hade premiär i höstas. Nu drar den ut på turné och under sportlovet landar den i Ekerö.

Grisarna, som delar namn med karaktärerna i Becketts pjäs, hålls på scenen av Sofia Hollsten och Josefin Karlsson.

Det kommer en hund förbi när Didi och Gogo väntar.

Det kommer en hund förbi när Didi och Gogo väntar.

José Figueroa, Dockteatern Tittut

– Inom dockteater finns det olika traditioner. Ibland är spelaren som håller i dockan svartklädd, eller gömd. Men på Tittut vill vi att ska spelaren ska bli en förlängning och en fördröjning av dockan. Som en kommentar till dockan, säger Agneta Attling.

Absurd humor

De små grisarna har neutrala ansiktsuttryck, utan munnar som talar eller ögon som rör sig. De är gjorda av Annika Arnell i nära samarbete med Anna Höglund, och både de och scenografin som kommer byggas upp på scenen i Erskinsalen känns igen från Höglunds bok.

– Och så finns den där absurda och surrealistiska humorn som är Becketts signum, säger Agneta Attling.

Och vad handlar då pjäsen om? Jo, precis som i originalberättelsen så är det just väntan på något, som är själva handlingen.

– De väntar på en buss. Det händer egentligen ingenting, Men i inteheten så vaknar kreativiteten. Och det blir ett vilandet. Steg för steg så händer något, säger Agneta Attling.

Dockteatern Tittut