I dag kör tunnelbanan ovan jord genom centrala Telefonplan. I framtiden kan det bli annorlunda. I planerna på att bygga 1 000 nya bostäder i området ingår små torg och parker, placerade på överdäckade spår nära t-banestationen, som Mitt i tidigare har berättat.

Nu har nya planer presenterats, som innebär att t-banespåren överdäckas även mitt emot torget vid LM Ericssons gamla fabriksbyggnad, där bland annat Konstfack håller till. NCC vill bygga ett stort kontorshus på t-banespåren där, mellan Telefonvägen och Västbergaskogen,

– Tanken är att byggnaden ska rama in torget, så att det får bebyggelse på alla sidor. På så sätt blir området ännu mer urbant och befolkat, säger Anneli Eskilsson, stadsplanerare vid stadsbyggnadskontoret.

Område av riksintresse

Det 5–7 våningar höga huset ska fyllas med moderna kontorslokaler. I bottenvåningarna ska dock verksamheterna vara utåtriktade – till exempel en restaurang och/eller ett showroom.

Eftersom LM-staden strax intill är av riksintresse för kulturmiljövården är kraven på gestaltningen höga.

– Vi kommer att ta fram en kulturmiljöanalys som stöd i avvägningar vad gäller byggnadens volym och proportioner och gestaltningen i övrigt, säger Anneli Eskilsson.

Så här kan kontorshuset komma att se ut. Utsikt från torget där LM Ericsson-byggnaden ligger, på andra sidan Telefonvägen.

Så här kan kontorshuset komma att se ut. Utsikt från torget där LM Ericsson-byggnaden ligger, på andra sidan Telefonvägen.

Sweco Arkitekter/NCC

Stora planer i närheten

Stadsbyggnadsnämnden antog en startpromemoria för projektet vid sitt senaste möte. Det innebär att stadsbyggnadskontoret nu börjar ta fram ett förslag till ny detaljplan.

Strax intill är en annan detaljplan under arbete – den för 1 000 nya bostäder och 5 000 kvadratmeter verksamhetslokaler i området runt t-banestationen.

– Vi har ett tätt samarbete projekten emellan. Vi strävar efter att de ska bilda en bra helhet tillsammans, säger Anneli Eskilsson.

Skogsremsa försvinner

En fördel med att bygga ovanpå järnvägsspåren är att man inte tar så mycket ny mark i anspråk. En fyra–fem meter bred remsa av Västbergaskogen försvinner dock om planerna förverkligas. Därför ska bland annat en ekologisk utredning och en fågelinventering göras.