– För mig är tantra livet. Hur djupt kan jag känna livet? säger Pernilla Irevång, 39, mamma, Vaxholmbo, IT-utvecklare och fritidspolitiker för Centerpartiet i fullmäktige.

I augusti, när man som bäst undrade vad de folkvalda pysslade med under sommarlovet dök det upp: Reportaget i Dagens nyheter om det ”skandalomsusade tantralägret Ängsbacka i Värmland”.

En av deltagarna: Pernilla Irevång.

Fast så värst skandalöst verkade det inte. Mer avslappnat, nära, och kanske en smula flummigt.

Blev det några reaktioner?

– En av mina vänner tyckte det var fint skrivet, säger Pernilla.

– En partikollega tyckte det var magiskt att det stod ”Medan jag ligger där på mage i gräset och Pernil­la skakar mina skinkor frenetiskt...” 

– Men sen är det även de som undrar ”Vad håller ni på med? Ni bara håller på och stönar och rullar runt”.

– Det är så mycket som inte ska låta i samhället. Ljud är lite tabu, konstaterar Pernilla och berättar hur hon började med tantra, egentligen ett samlingsbegrepp för olika österländska vishetsläror.

Hittade hem i Stockholm

Hon var klar med studierna, fick ett heltidsjobb, jobbade för mycket och undrade vem hon egentligen var.

Första gången hon var på tantrafestival var i Stockholm. Bland 500 deltagare kände hon bara en person, men tyckte ändå hon hittat hem.

–  Det var så himla häftigt! Människor kom fram och sa ”här får jag vara mig själv”. Det var exakt vad jag själv kände. Jag hade hittat en miljö där jag kunde känna mig trygg och fri.

Numera är Pernilla inte bara deltagare utan även volontär och medlem i Ängsbacka ekonomisk förening som anordnar festivaler för personlig utveckling i värmländska Molkom.

Är det mycket sex och snusk?

 – Det som händer när man håller på med tantra är att man ifrågasätter vad som är kärlek och sex. Tantriskt sex är bara en liten del av det och man pratar om sexuell energi som livsenergi.

– Ju mer närvarande vi är desto mer kan vi känna och skapa. Det skärper sinnena, närvaron i alla saker vi gör. Vi kan ju inte uppleva något i morgon eller i går, utan bara nu.

Hur har tantra påverkat dig konkret?

– Jag har inte så många nära vänner längre. Bara de jag vill vara med. Jag prioriterar vänskaper och relationer på annat sätt nu.

– Det går fortare nu för mig att veta om jag vill fortsätta prata med en person eller inte. Jag släpper de som inte är så närande.

Är du ensam i fullmäktige om att syssla med tantra?

– Haha, ja jag tror det. Jag tror ingen där fattar riktigt vad det är. Jag tror jag skulle få förklara ganska mycket.