Till slut anade Försäkringskassan oråd och började titta närmre på vad som egentligen pågick på tandvårdsklinikerna. Misstankarna om att grova bedrägerier pågick stärktes och då kopplades polisen och Ekobrottsmyndigheten (EBM) in. I november väcktes åtal mot två män som inte längre finns kvar på klinikerna. Bland annat för att ha plockat ut tandvårdsbidrag för nästan 8 miljoner kronor genom att bluffa Försäkringskassan.

Bluffen: 103-åring fick tandvård på julafton

Många av besöken verkade orimliga. Ekobrottsmyndigheten har bland annat lyft fram hur man på julafton 2021 skulle haft full rulle på en av klinikerna. Då skulle besökare från hela landet ha begett sig till söderort för icke akut tandvård. En av dem ska ha varit 103 år enligt de utplockade tandvårdsbidragen.

– De aktuella patienterna var hemmahörande i bland annat Skåne och Göteborgsområdet. Elva av dem var 96 år eller äldre vid de påstådda besöken, sa Ann Lidén som är åklagare vid EBM i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

Investerade i restaurang

De två männen, en klinikansvarig tandläkare och en ekonomiansvarig åtalades även för grovt penningtvättsbrott. Enligt åtalet investerade de också 4,5 miljoner kronor från Försäkringskassan i en restaurang i innerstan.

– Detta är ett exempel på tillitsbaserade utbetalningssystem där det saknas tillräckliga kontrollmekanismer och som därför systematiskt utnyttjas av kriminella. Det här är systemhotande brottslighet som hotar vår välfärd, sa Anna-Karin Hansen, chef för EBM:s brottsförebyggande kansli i samband med åtalet.

Bluffade om 6 000 personer

Stockholms tingsrätt dömde på fredagen båda männen till fängelse. Tandläkaren som också var klinikansvarig får fyra års fängelse. Den ekonomiansvarige mannen två års fängelse. Enligt tingsrätten går det inte att bevisa att den ekonomiansvarige ska ha varit delaktig i bluffandet med tandvårdsbidrag på så sätt att han går att anse som gärningsman eller medhjälpare.

Däremot fälls den klinikansvarige tandläkaren för två fall av grova bidragsbrott. Tingsrätten menar att det är bevisat att tandvårdsbidrag för över 6 000 personer betalats ut från Försäkringskassan utan att vård skett. Båda männen förnekar brott, men ifrågasätter enligt domen inte att det bluffats på klinikerna. Men mot klinikchefen finns flera bevis, bland annat anställda som vittnar om hur ersättning begärts ut i deras namn och hur mannen fjärrstyrde datorer.

Båda männen frias dock från fyra åtal om grova bokföringsbrott. Tandvårdsbidragen bokfördes som intäkter hos bolagen, men åklagarna menar att bokföringen varit felaktig då pengarna egentligen tillhörde Försäkringskassan. Tingsrätten skriver i sin dom att bokföringen i och för sig varit missvisande, men att det när tandvårdsbidragen bokfördes inte fanns några återkrav från Försäkringskassan.

Köpte restaurang för pengarna

För 4,5 miljoner kronor som kommit från bidragsbrotten slår tingsrätten fast att männen våren 2022 köpte en restaurang i innerstan. Detta skedde i samband med att Försäkringskassan började granska de utbetalade tandvårdsbidragen och påbud om återkrav kom.

Båda männen undertecknade ett skuldbrev vid affären. Tandläkaren nekar till detta men tingsrätten binder honom genom andra omständigheter till affären. Tingsrätten slår också fast att den ekonomiansvarige mannen med sin insyn i bolagen måste känt till att pengarna kom från felaktigt utbetalade tandvårdsbidrag. Båda har nu fällts för grovt penningtvättsbrott.

Fotnot: Mer om domarna i faktarutan.